Ineke verloor haar baby: haar komen en gaan heeft ons leven blijvend veranderd

Deze week is het ‘baby loss awareness week’, van 9 t/m 15 oktober wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor babysterfte. Ineke Marsman-Polhuijs verloor in 2017 haar dochtertje na bijna 25 weken zwangerschap. Van haar hand verscheen het boek ‘Als er niets meer klopt’, waarin ze vertelt wat het overlijden van haar nog ongeboren dochter met haar geloof deed. Christelijknieuws.nl sprak met haar.

Mijn vijfde kind, Amanda, stierf in mijn buik na bijna 25 weken zwangerschap. Ze was in 2017 één van de gemiddeld 1278 baby’s die per jaar voor, tijdens of na de geboorte overlijden. Amanda’s geboorte was net als de geboorte van mijn andere kinderen een van de mooiste dagen van mijn leven. Haar begrafenis de zwartste. Ik had niet verwacht dat haar dood zóveel impact zou hebben. Maar haar komen en gaan heeft ons leven blijvend veranderd.

Amanda’s geboorte was een van de

mooiste dagen van mijn leven. Haar

begrafenis de zwartste.

Deze week is het baby loss awareness week, bedoeld om in de woorden van Ronald Reagan: ‘ons begrip te vergroten van de tragedie die mensen treft wanneer ongeboren of pasgeboren baby’s sterven en om na te denken over hoe we als individuen en gemeenschappen deze families kunnen steunen en kunnen werken aan het voorkomen van babysterfte.’ In Nederland ontstonden ook initiatieven, met name voor de lichtjesavond (wave of light) waarmee de week afsluit. Dit jaar verzorgt Steunpunt Nova , waarin de expertise op het gebied van babysterfte gebundeld is, voor het eerst een programma voor de hele week.

Aanwezig afwezig

Ouders die hun baby verloren zijn onzichtbare ouders, maar nog steeds ouders. Op de vreemdste momenten kan het gemis en de liefde opvlammen. Op zo’n moment is het alsof hun kind hier en nu lijfelijk aanwezig is. Het kind is ‘aanwezig in de afwezigheid’, zoals Manu Keirse het verwoordt. Precies dat maakt baby loss awareness week waardevol, want nog niet lang geleden werd de dood van een baby afgedaan met: ‘krijg maar snel een nieuw kind’ of: ‘gelukkig heb je nog vier levende kinderen’ zoals zelfs ik, die mijn baby nog maar vier jaar geleden verloor, soms te horen kreeg.

Amanda’s dood zette niet alleen het

leven van ons op zijn kop, maar had

ook impact op veel anderen.

De dood van een baby treft ook de omgeving. Amanda’s dood zette niet alleen het leven van ons op zijn kop, maar had ook impact op veel anderen. Onze kinderen rouwden, onze familie kreeg een overleden kleindochter en nichtje, onze kraamhulp moest zorgen in een rouwend gezin, onze vrienden, buren, geloofsgenoten, iedereen die ons kende kreeg ermee te maken en lang niet iedereen wist hoe hierop te reageren. Wij zelf wisten dat trouwens ook niet. Een week als dit kan helpen om aan informatie te komen en zorgen voor meer begrip.

Kan ik God nog vertrouwen?

Amanda’s overlijden deed ook veel met mijn geloof. Ik had al veel heftigs meegemaakt in mijn leven (veel operaties in mijn jeugd, veel gepest, gehandicapt geweest, problemen in mijn gezin). Steeds koos ik ervoor me op God te richten en Hem te vertrouwen. Maar toen onze langverwachte dochter stierf, had ik het gevoel dat mijn leven totaal instortte en wist ik niet meer hoe ik me op God kon richten. Ik zocht naar boeken over hoe je dat doet: geloven als je in een donker dal bent. Ik las over mensen die vreselijke dingen meemaken, maar er toch weer – vaak zelfs beter – uit zijn gekomen. Steeds vroeg ik me af: hóe deed je dat dan? Hoe kan ik God opnieuw leren vertrouwen?

Toen ik beter had leren leven met mijn gemis,

schreef ik het boek dat ik in die tijd zelf had

willen lezen: Als er niets meer klopt.

Als er niets meer klopt

Terwijl ik mijn weg door het dal zocht leerde ik veel. Ook ik kwam er veranderd uit en toen ik beter had leren leven met mijn gemis, schreef ik het boek dat ik in die tijd zelf had willen lezen: Als er niets meer klopt. Ik vertel eerlijk wat er gebeurde en wat dat betekende voor mijn geloof in God en hoopte dat anderen er dan uit konden halen wat ze voor hun eigen leven kunnen gebruiken. Het is bijzonder om te horen dat dat gelukt is en wat Als er niets meer klopt voor mensen betekent. Voor ouders met een overleden kind, maar ook voor hun omgeving en voor mensen die een ander groot verlies geleden hebben. Ik hoop dat het nog veel mensen zal bemoedigen, in welk dal ze ook zitten.

Als er niets meer klopt is verkrijgbaar via de boekhandel. U kunt het ook bestellen: www.brokenbutreal.com

Over Ineke

Ineke Marsman-Polhuijs (1978) is neerlandicus, schrijver, singer-songwriter, schrijfcoach, corrector en boekvertaler. Van haar hand verscheen Als er niets meer klopt over geloven in het dal, waarin ze vertelt wat het overlijden van haar nog ongeboren dochter met haar geloof deed. Ze schreef ook het bijbelstudieboek Zichtbaar. De lessen van Daniël. Zie: www.brokenbutreal.com

Redactie Christelijknieuws – Ineke Marsman-Polhuijs
Privebezit – Ineke Marsman-Polhuijs
09-10-2021
Samenleving
https://www.brokenbutreal.com

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies