Innovatieve oplossingen tijdens Open Source CHE

CHE – ICT neemt een steeds grotere plek in de maatschappij in. Bij de opleiding HBO-ICT merken we dit ook. Tijdens hun studie doen ICT-studenten daarom al in jaar 1 en 2 korte opdrachten in opdracht van het bedrijfsleven. Vanaf jaar 3 gaan ze drie keer een half jaar aan de slag bij bedrijven in de omgeving.

Zo kunnen ze na hun studie de arbeidsmarkt betreden met werkervaring, maar nog belangrijker ze kunnen in de praktijk ervaren welke ICT-richting hen het meeste ligt. Op vrijdag 4 februari hebben studenten vol trots de uitkomsten van hun opdrachten, die ze rond het thema Cloud hebben gemaakt, gepresenteerd. Dit hebben ze gedaan tijdens Open Source, het evenement waar het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek samenkomt en kennis deelt.

Open Source

Innovatieve oplossingen. Zeven pitches werden gegeven, van een implementatie van een health check voor Cloudoplossingen tot een app met objectherkenning met behulp van AI en Machine learning tot oplossingen voor Cloudopslag. Stuk voor stuk opdrachten waarbij een probleem om een innovatieve oplossing vroeg. Voor de groep studenten met de beste pitch lag een prijs klaar. Criteria? Naast de inhoud werd er ook gekeken hoe de eindgebruiker meegenomen is in de oplossing, hoe de uitdagingen aangepakt zijn en welke technieken toegepast zijn.

And the winner is…

Alle aanwezigen en de jury bepaalden samen wie de winnaar werd. Ze kregen stemmen die ze mochten verdelen over de verschillende pitches. Studenten Michael, Michiel en Jurre, die bij Tuxis aan de slag gingen, zijn de winnaars van de tweede Open Source. De jury roemde hun aanpak. Juryvoorzitter Annieke Kuper legt uit: ‘Ze hebben een half jaar keihard gewerkt en hun opdracht vanaf scratch opgebouwd. Hierbij hebben ze hun opdrachtgever steeds meegenomen in de plannen en de eindgebruiker steeds voor ogen gehouden. Bij beiden werd meerdere keren om feedback gevraagd.’ Michael, Michiel en Jurre hebben voor Tuxis een tool ontwikkeld waarmee online cloudopslag via VPS aangevraagd kan worden.

Stevige samenwerking met praktijkpartner

Voor Ronald Otte van Tuxis zijn Michael, Michiel en Jurre geen onbekenden. Zij hebben eerder al een keer een opdracht voor Tuxis succesvol afgerond. Hieruit is zelfs het bedrijf CodeBee ontstaan. Ronald vertelt: ‘Ook dit keer is de samenwerking goed bevallen. De jongens werken heel zelfstandig. Dankzij goede afstemming hebben ze een product opgeleverd dat goed bij de wensen van de eindgebruiker aansluit. Voor ons was hun opdracht een mooie aanvulling op de bestaande werkzaamheden.’ Ook Jurre kijkt terug op een geslaagde en leerzame tijd: ‘We hebben afgelopen half jaar hard gewerkt en zijn erg trots op het eindresultaat. Dit hebben we kunnen bereiken dankzij de feedback die we kregen van onze opdrachtgever en de eindgebruikers. In de praktijk leer je minstens zoveel als in de schoolbanken.’

Runner-up Cegeka

Ook de studenten die bij Cegeka aan de slag zijn gegaan mochten op veel stemmen rekenen. Zij eindigden slechts een stem onder de studenten van Tuxis, een echte nek-aan-nekrace. Studenten Jordey, Ruben en Rick verdienen daarom een eervolle vermelding met het statusdashboard dat ze hebben gemaakt. Dit dashboard bespaart de medewerkers van Cegeka tijd doordat het inzicht geautomatiseerd is.

Open Source

Tijdens Open Source willen we studenten, bedrijven en onderzoeksinstellingen kennis laten maken met de wereld van ICT en laten zien wat mogelijk is wanneer je cloud-oplossingen, slimme systemen en data-inzichten op de juiste manier onderzoekt en inzet. Bij dit halfjaarlijkse event presenteren studenten de resultaten van hun praktijkopdrachten.

De tweede editie van Open Source heeft waardevolle inzichten opgeleverd en tot mooie eindproducten geleid. Op 8 juli is de derde editie van Open Source. Hopelijk kunnen we dan nog meer enthousiaste en ambitieuze studenten aan het woord laten over hun ervaringen en leeropbrengsten.

Meer informatie is te vinden op de website van de CHE

CHE
CHE
16-02-2022
Onderwijs
https://www.che.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies