Alpha Nederland biedt Eerste Hulp Bij Uitnodigen

Om kerken te helpen iemand uit te nodigen voor een Alpha of een kerkdienst biedt Alpha Nederland sinds kort Eerste Hulp Bij Uitnodigen aan. Via het Eerste Hulp Bij Uitnodigen-platform kunnen kerken het aantal uitnodigingen en gebeden vieren. Rondom hetzelfde thema organiseert Alpha Nederland ook een online inspiratie-event voor kerkleiders. Rachel Hughes (foto) zal de deelnemers meenemen in ‘Een kerk die uitnodigt’.

Veel christenen vinden het belangrijk om hun geloof te delen, bijvoorbeeld omdat ze die essentiële basis van hun leven anderen ook gunnen. Het aantal mensen dat zich actief bezighoudt met uitnodigen is echter veel kleiner. Christenen willen hun geloof en waarden niet opdringen aan anderen. Tegelijkertijd is er wel openheid: uit een onderzoek dat Alpha Nederland liet uitvoeren door Merkmonitor bleek dat een op de zeven Nederlanders zijn of haar kennis op het gebied van levensovertuiging of geloof wel zou willen ontwikkelen.

Spannende tegenstelling

Een meerderheid van de christenen ervaart een diepe weerstand bij de gedachte om iemand uit te nodigen voor een kerkdienst of Alpha. Angst voor afwijzing is de grootste belemmering. Tegelijkertijd krijgt twee op drie mensen een naam in gedachten als er in de kerk een oproep wordt gedaan om iemand uit te nodigen. Dit spanningsveld kan ons een ongemakkelijk gevoel geven. Om christenen op weg te helpen in deze spannende tegenstelling biedt Alpha Nederland sinds kort Eerste Hulp Bij Uitnodigen aan. Kerken kunnen ter inspiratie gebruik maken van allerlei materialen, zoals tips rondom uitnodigen, een podcast en preekschetsen en video’s om een dienst te organiseren over het thema uitnodigen. En via het Eerste Hulp Bij Uitnodigen-platform kunnen kerken het aantal uitnodigingen en gebeden vieren. Alle materialen zijn te vinden op alphanederland.org/campagne.

De eerste ervaringen van kerken die van het platform gebruik maken zijn positief. Crossroads Rotterdam is een van de deelnemende kerken: “Het platform heeft ons enorm geholpen om onze kerk in beweging te krijgen. Het is nu niet meer alleen een initiatief van ons als Alpha-team, maar echt een Alpha van onze hele kerk.”

Inspiratie-event ‘Een kerk die uitnodigt’

Rondom hetzelfde thema organiseert Alpha Nederland ook een online inspiratie-event voor kerkleiders. Rachel Hughes (foto) zal de deelnemers meenemen in ‘Een kerk die uitnodigt’. Rachel en Tim Hughes leiden samen Gas Street Church in Birmingham en zijn dit jaar ook de hoofdsprekers bij de zomerconferentie New Wine. Het inspiratie-event vindt online plaats op donderdagochtend 10 maart van 10:00 tot 11:30 uur.

‘Flyers werken niet’

Joost Klok, relatiemanager bij Alpha Nederland: “We hebben ontdekt dat relaties opbouwen met mensen veel effectiever is dan evangeliseren door te flyeren. Negen van de tien deelnemers komt op Alpha door een persoonlijke uitnodiging. Iemand uitnodigen voor een gezellige avond samen met anderen, lekker eten en een goed gesprek; dat klinkt best goed toch? Alpha is heel laagdrempelig, zeker als je zelf meegaat.”

Campagne Schuif Aan

“De komende tijd denken veel mensen na over de betekenis van Pasen” vervolgt Klok. “Een prachtige aanleiding om hierover in gesprek te gaan. We zijn dankbaar dat veel kerken op Witte Donderdag gastvrij hun deuren openen om samen naar The Passion te kijken. Om door te praten over het Paasverhaal en om bezoekers uit te nodigen voor de tweede Alpha-bijeenkomst in de week erna. In diezelfde periode start ook de nieuwe Alpha Campagne. Met Schuif Aan worden zoekers uitgenodigd om aan te schuiven bij een lokale Alpha.”

Over Alpha Nederland

Alpha Nederland wil samen met de lokale kerk iedereen een ontmoeting met Jezus geven. Samen met honderden kerken en groepen verwelkomt Alpha Nederland jaarlijks ruim 15.000 mensen op haar cursussen. Dit jaar viert Alpha Nederland haar 25-jarig jubileum. De droom van Alpha Nederland is dat in 2036 één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus hebben gehoord via Alpha.

Alpha Nederland – Marijke Koers
Alpha Nederland
01-03-2022
Evangelisatie
https://www.alphanederland.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies