ZOA: humanitaire situatie in Oekraine verslechtert

ZOA heeft besloten haar werkzaamheden in Oekraïne verder uit te bouwen. Reden hiervoor is dat de humanitaire situatie in Oekraïne in de afgelopen weken snel verslechterd is. ZOA blijft collega-organisatie Dorcas ondersteunen met expertise, maar start daarnaast ook een eigen programma. De noodhulporganisatie gaat met cash transfers ontheemden ondersteunen in Transkarpatië, in het zuidwesten van Oekraïne.

Transkarpatië is tot nu toe relatief veilig; dit heeft geleid tot een toestroom van extreem grote aantallen intern ontheemden, naar schatting ruim een half miljoen. Aangezien het geweld en de beschietingen in verschillende grote steden voortduren, wordt verwacht dat het aantal ontheemden in de komende weken verder zal toenemen.

Kwetsbare groepen

In haar programma richt ZOA zich op mensen die ontheemd zijn. Alleenstaande moeders met kinderen krijgen prioriteit, net als ouderen en gezinnen met meer dan drie kinderen. Uit onderzoek van ZOA’s Disaster Response Team ter plaatse, is gebleken dat juist deze kwetsbare mensen geholpen zijn met cash transfers. Noodhulpspecialist Hielke Zantema: ‘’Veel mensen die een financiële buffer hadden, zijn het land ontvlucht. De mensen die wij nu helpen in Oekraïne hebben amper middelen om door te reizen. Via cash transfers kunnen we deze mensen op een snel en effectief helpen.’’

Flexibel

Via een online cash transfersysteem krijgen ontheemden maandelijks tegoeden die ze zowel in Oekraïne als in buurlanden kunnen opnemen. Dit stelt mensen in staat om zelf in hun meest noodzakelijke behoeften te voorzien, op het moment dat zij dat nodig hebben. Cash transfers zijn daarmee complementair aan de distributies die momenteel op grote schaal plaatsvinden. Bij deze distributies worden levensmiddelen, hygiëne producten en kleding verstrekt. Ontheemden kunnen bij deze vorm van noodhulp niet zelf kiezen wat ze het meest nodig hebben. Met cash transfers is dit wel het geval. Deze ondersteuning is niet alleen flexibel, maar draagt ook bij aan waardigheid, eigenaarschap en verantwoordelijkheid.

Samenwerking

ZOA werkt in deze noodhulpactie samen met het Christelijk Noodhulpcluster. ZOA’s inzet is in het bijzonder complementair aan de activiteiten van noodhulporganisatie Dorcas, die ook in Transkarpatië werkt. De organisaties stemmen de uitvoering van hun programma’s op elkaar af.

ZOA
ZOA – Lieuwe de Jong
21-03-2022
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies