Hoe we als kerk gastvrijer kunnen zijn

Kijk je naar God en Zijn visie op gastvrijheid, dan zou de kerk de meest gastvrije plek op aarde moeten zijn. Alpha Nederland ziet veel kansen voor de kerk en biedt Project Mystery Guest aan om kerken te helpen groeien in gastvrijheid. De gemeente van Rachel Hughes is hier een mooi voorbeeld van. Samen met haar man Tim leidt Rachel Gas Street Church in Birmingham. Bekijk hieronder de video van het interview met Rachel Hughes.

Sla de Bijbel open en je merkt dat gastvrijheid een belangrijk thema is. God vindt gastvrijheid belangrijk omdat het Zijn liefde voor mensen weerspiegelt. Dorine Sommer, theoloog en relatiemanager kerken bij Alpha Nederland: “Je ziet het gebeuren in kerken die gastvrij zijn: zij groeien. Gasten komen graag terug. Niet direct voor de boodschap, dat komt later. Ze komen vooral terug omdat ze zich gezien en welkom voelen.”

“We zien dat kerken opbloeien als zij doelbewust investeren in gastvrijheid. Het mooie aan gastvrijheid is dat het aanstekelijk is. Wanneer je verwelkomd wordt in een gastvrije gemeenschap, waar je jezelf mag zijn en geliefd voelt, kan het niet anders dan dat je die houding kopieert. Zo bouwen kerken aan een cultuur waarin de gast zich gezien voelt en wordt gastvrijheid een vorm van discipelschap. Je onderwijst door te doen, dat maakt impact!”

We doen al zo veel!

Het zijn van een gastvrije en uitnodigende kerk vraagt een open houding. “Ik heb gelukkig nog nooit een kerk horen zeggen dat ze niet gastvrij willen zijn en we worden vaak benaderd door kerkleiders om over dit onderwerp te sparren. Maar misschien herken je bij jezelf, of in je kerk, wel de houding: ‘Zo belangrijk is het toch niet? Moet dit nu extra aandacht krijgen? We doen al zoveel!’ Wij geloven dat een kerk niet is bedoeld als een naar binnen gekeerd groepsgebeuren. Is onze houding als kerk of christen gesloten, dan zeggen we: ‘Deze boodschap, dit goede nieuws, is alleen waardevol voor onszelf.’ Wij geloven in een gastvrije God en dat de kerk een afspiegeling is van wie God is.”

Gastvrijheid raakt alle aspecten van kerkzijn

“Dit betekent dat we in de kerk in alles rekening moeten houden met mensen die nog nooit eerder in een kerk zijn geweest. Dat kan verder gaan of anders zijn dan we zelf denken. Vanuit het perspectief van een gelovige kerkganger kunnen we zelf bepaalde zaken heel gastvrij vinden, terwijl een niet-gelovige gast dit heel anders kan ervaren. Gastvrijheid raakt alle aspecten van het kerkzijn, niet alleen een warm welkom bij de deur. Het gaat om de taal die je spreekt, de toon die je zet, de houding van kerkgangers, de manier waarop je bidt, hoe je het gebouw inricht en op welke manier de website is vormgegeven.”

Veilige cultuur

De gemeente van Rachel Hughes is hier een mooi voorbeeld van. Samen met haar man Tim leidt Rachel Gas Street Church in Birmingham. Ze startten deze jonge gemeente vanuit Holy Tinity Brompton, de bakermat van Alpha. Rachel: “In alles wat wij doen, houden wij rekening met eventuele gasten. Wij noemen dit encounter and explain. We willen dat gasten zich welkom voelen. Tegelijkertijd willen wij niet afdoen aan onze geloofsbeleving, aan wie God is en de ruimte die Hij mag innemen. Dus wat we doen, is uitleggen. We leggen uit wat we doen en waarom we dat zo doen. Zo is er een veilige cultuur gegroeid in de gemeente. Mensen hebben het vertrouwen dat ze iemand kunnen meenemen, omdat er rekening wordt gehouden met deze mensen.”

Bekijk hier het interview dat Dorine had met Rachel

Dorine: “Wat ons drijft om met kerken op te trekken rondom het thema gastvrijheid, is dat het werkt. We zien bijvoorbeeld dat de principes van gastvrijheid werken bij Alpha. Deelnemers ervaren Alpha als een gastvrije, leerzame en leuke plek. Als kerken aan de slag gaan met gastvrijheid en als het ware de Alpha-cultuur in hun gemeente brengen, is er groei en voelen mensen zich welkom.

Mystery guests op bezoek

Met project Mystery Guest kunnen kerken zich aanmelden om te worden bezocht door een mystery guest. Deze mystery guest bezoekt een kerkdienst of mis en maakt hierna een verslag van zijn of haar ervaringen. Na afloop ontvangen de kerkleiders een uitgebreide rapportage en handvatten om aan de slag te gaan met het thema gastvrijheid in hun kerk.”

Kom uit je bubbel

Dorine: “Ga aan de slag als kerk, creëer een omgeving waarin de gast centraal wordt gezet en groei als kerk. Wat het je kost, is de bereidheid om uit je eigen bubbel te komen. Het is comfortabel om niet af te hoeven stappen op een vreemde. Het is comfortabel om de diensten te houden zoals ze zijn. Het is comfortabel om je geloof voor jezelf te houden. Maar het draait in de kerk niet om de kerkleden, het draait niet om jou. Het gaat om mensen die nog niet bereikt zijn, mensen die we een ontmoeting met Jezus gunnen.”

Meer informatie over Project Mystery Guest is hier te vinden: Alpha Nederland

>> Beluister hier een podcast van Alpha Nederland met pionier Niels de Jong, voorganger van Noorderlicht. Dit is een eigentijdse kerk die zich vermenigvuldigt door nieuwe kerken te planten in en rondom Rotterdam. Waardoor heeft zijn kerk zo’n aantrekkingskracht op jonge mensen? Wat heeft gastvrijheid hiermee te maken? > naar de podcast

Alpha Nederland – Marijke Willems
Videostil – Alpha Nederland
24-05-2022
Kerk
https://www.alphanederland.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies