Wie kan troosten zoals God

Column – Het was ergens in Friesland: we waren aan het fietsen en kwamen langs een weiland waar drie prachtige Friese paarden stonden. Twee van hen waren een merrie met haar nog vrij jonge veulen. Het was zo’n mooi plaatje dat ik stopte en mijn camera pakte om wat foto’s te maken.

Zodra ik stopte, merkte ik hoe de merrie me heel aandachtig begon te bekijken en hoe het kleine veulen snel beschutting zocht achter zijn moeder. Toch heb ik nog een mooie foto van hen twee.

Later dacht ik aan een vers dat God door de profeet Jesaja in hoofdstuk 66 tot Zijn volk liet zeggen in vers 13: “Zoals iemand die door zijn moeder wordt getroost, zo zal Ik u troosten.” En in hoofdstuk 49 zegt God door Jesaja in vers 15: “Kan een vrouw haar zuigeling vergeten, zich niet ontfermen over het kind van haar schoot? Zelfs al zouden die het vergeten, Ik zal u niet vergeten.”

Ik ben diep geraakt door deze woorden! Want ik ken ook tijden in mijn leven waarin de omstandigheden zo zwaar waren dat ik vaak dacht dat ik niet meer verder kon! In deze tijden werd het gevoel in mij sterker en sterker dat God mij misschien vergeten was of dat Hij niet om mij gaf. Mijn verstand zei me altijd dat ik het mis had, maar mijn gevoelens waren ongelooflijk sterk – helaas soms sterker dan mijn verstand! Toen, en ook nu, was of ben ik mij ervan bewust dat de duivel mijn gevoelens gebruikt om mijn vertrouwen in mijn Heer en Verlosser te beschamen. Ik denk dat ik in die tijd een echte uitdaging was voor mijn hemelse Vader, en toch is deze prachtige zin ook op mij van toepassing: “Ik zal je nooit vergeten!”

En dat niet alleen, ik heb ook ervaren dat God mij troostte, ik heb het al vele malen gezegd op deze plek en toch hoop ik dat ik niemand hiermee verveel! Maar het is belangrijk voor mij om te zeggen dat God mij altijd op de een of andere manier heeft laten zien dat Hij er is en de situatie volledig in de hand heeft. Dit te weten zal misschien niet onmiddellijk de omstandigheden veranderen of alle zorgen wegnemen – maar ik weet dat Hij er is, de situatie herkent en dat ik Hem altijd precies mag vertellen wat mij dwars zit.

Misschien is het kleine veulen een goede illustratie: er was een vreemde tweevoeter op de fiets die plotseling stopte en met zoveel belangstelling omkeek. Dat maakte het onrustig, maakte het bang en daarom verstopt het zich achter zijn moeder. Hij komt niet op mij afgerend, omdat hij de kracht van zijn moeder kent en weet dat hij zich kan verdedigen; integendeel, hij verstopt zich achter zijn moeder tot het gevaar geweken is!

Het veulen heeft zeker een “voordeel” boven ons christenen, want het ziet zijn moeder in levende lijve naast zich staan. Wij christenen daarentegen kunnen “slechts” geloven omdat God Zich vandaag de dag niet meer persoonlijk aan ons toont! Ik herinner mij een paar situaties waarin ik mijn Heer in tranen vertelde hoe graag ik Hem nu in deze situatie heel persoonlijk naast mij had willen zien, maar Hij beantwoorde mijn wens niet. Niettemin is Hij daar en houdt Hij onze situatie nauwlettend in de gaten en kan ons niets overkomen wat Hij niet zou hebben toegelaten.

En nog iets verbaast me als ik er over nadenk: God, onze hemelse Vader, troost ons als een moeder! Hij is werkelijk grenzeloos!

Lars Kruger

Lars Krüger

Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Lars Kruger
© Lars Kruger
05-08-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/larskruger

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies