Vladut: Het is mijn droom om dokter of pastoor te worden

Vladut uit Roemenië ontvangt sinds een paar jaar schoolspullen van Zending over Grenzen. Daarnaast gaat hij naar de naschoolse zorg van Zending over Grenzen. Binnen een paar jaar heeft hij enorme vooruitgang geboekt op school, werkt hij hard en droomt hij ervan om voorganger of dokter te worden.

Vladut (13) is opgegroeid in armoede in een Roma gemeenschap in Danes, Roemenië. De meeste mensen daar zijn ongeschoold en hebben slecht betaalde baantjes, als ze al werk kunnen vinden. Kinderen groeien vaak op in gezinnen waar de sfeer bepaald wordt door hopeloosheid en een gevoel van mislukking. Daardoor stoppen de kinderen vaak met school, net als hun ouders.

Paula, de lokale begeleider in Danes, vertelt: ‘School was iets wat Valdut al vanaf het begin lastig vond. Hij wilde niets te maken hebben met schoolwerk en leren. Valdut werd opgenomen in het sponsorprogramma van Zending over Grenzen en mocht daardoor ook naar onze naschoolse zorg, waar kinderen hulp krijgen bij hun schoolwerk, een lekkere maaltijd krijgen en veel liefde en aandacht.’ Toen Vladut voor het eerst bij de naschoolse zorg kwam, had hij daar ook moeite om mee te komen, net als op school. De begeleiders hebben veel aandacht aan hem en zijn schoolwerk besteed en toen bloeide hij helemaal op. Het gaat nu heel goed met hem. Hij heeft niet zoveel hulp meer nodig en hij vindt het leuk om dingen zelf uit te zoeken.

Vladut heeft inmiddels grote dromen voor de toekomst. ‘Het is mijn droom om dokter en voorganger te worden,’ zegt hij. ‘Een dokter om mensenlevens te redden en een voorganger om levens voor de eeuwigheid te redden.’ De hulp die hij heeft gekregen, heeft ervoor gezorgd dat zijn schoolresultaten verbeterd zijn en dat hij het naar zijn zin heeft op school. Het heeft hem door moeilijke tijden heen geholpen toen hij niet begreep waarom school zo belangrijk was. Het is geweldig om te zien hoe goed het na al die jaren met hem gaat, hoe de educatieve steun zijn leven heeft veranderd en hoe hij met plezier aan zijn toekomst werkt.

Paula zegt: ‘Ik denk dat 80% van alle kinderen in de gemeenschap gestopt zou zijn met school, als zij geen naschoolse zorg en schoolspullen hadden gehad. De ouders in de gemeenschap zijn ontzettend dankbaar voor het programma, wat voor de meesten de enige manier is om hun kinderen naar school te laten gaan.

Zending over Grenzen – Denny Klomp
Zending over Grenzen
15-08-2022
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies