Country Trail Band: Er zitten prachtige verhalen in countrysongs

Waar countrymuziek in Nederland al gauw een karikaturaal beeld oproept van cowboyhoeden en strobalen, is het in Amerika een serieus en populair genre met miljoenen fans. Dat komt vooral door de prachtige verhalen die in countrysongs worden verteld. Faithful and True, de nieuwe CD van de Country Trail Band, bevat 22 van die verhalen. Het album onderstreept het belang van het verhaal en daarmee de kracht van het genre.

In de 37 jaar van haar bestaan heeft de Country Trail Band meer dan 25 albums opgenomen, waarbij steeds een Nederlandstalige CD wordt afgewisseld met een Engelstalig album. Ook het programma tijdens de concerten bevat een mix van repertoire in deze twee talen. De band zingt graag Nederlandstalige songs omdat die recht in de harten en hoofden van de mensen terechtkomen. Maar de Country Trail Band is geworteld in Engelstalige country music en de groep keert altijd weer naar die basis terug. Zo ook met Faitfhul and True.

Zoeken naar klassiekers

In de loop der jaren heeft de Country Trail Band heel wat country gospel klassiekers opgenomen. Het was daarom best even zoeken naar liedjes die nog niet eerder op een CD van de groep verschenen. Maar toch zijn er een aantal pareltjes gevonden: Little mountain church house, Dust on the Bible, Will there be any stars in my crown en Night train to Memphis zijn daar voorbeelden van. Zangeres Astrid Langeland is een groot fan van Loretta Lynn. Zij zingt rake covers van Mansion over the hilltop en When they ring those golden bells. Tevens zingt Astrid twee nummers van Dottie Rambo: Come spring en Tears will never stain the streets of that city. Haar oudste dochter Amy heeft een verrassende vocale gastrol in deze songs, net als in het bekende In the garden.

Country en worship

Zanger Wim Pols zingt covers van beroemde countrysterren als Merle Haggard (Sing me back home) en Larry Gatlin (Help me). Wim is fan van Trace Atkins en zingt het van hem bekende If the sun comes up, een lied over doorgaan met leven als je partner je is ontvallen. Bassist en zanger Hans Steeds houdt van lofprijzingsmuziek. Hij zingt I can only imagine, een lied waarmee de groep Mercy Me in Amerika veel succes had, en Who You are to me, een lied dat worship leider Chris Tomlin schreef met de fameuze vocal groep Lady A. Hans zingt ook het door Steven Curtis Chapman geschreven My redeemer is faithful and true, waaraan de titel van dit nieuwe album van de Country Trail Band is ontleend.

Staaltjes van songwiter’s vakmanschap

The chain of love is een lied over elkaar helpen waarbij de clou pas in de laatste regel duidelijk wordt. Nog zo’n staaltje van songwriter’s vakmanschap is Wish you were here, een dramatisch verhaal met een positieve draai. Wine into water is een lied van T Graham Brown, die worstelde met een alcoholverslaving. In het lied noemt hij de bruiloft van Kana, waar Jezus water in wijn veranderde. Nu vraagt hij de Heer om hem te helpen af te komen van de drank.

Geloof in de praktijk

Op Faithful en True staan overwegend pure gospelsongs, maar er zijn ook liedjes die gaan over geloof in de praktijk brengen zoals Things he handed down over een zoon die dankbaar is voor de wijze lessen die hij van zijn vader kreeg. Een ander voorbeeld is The hand that rocks the cradle, een ode aan moeders. Glen Campbell en Steve Wariner hadden er in Amerika een grote hit mee.

Hecht countrygeluid

Niet alleen heeft de Country Trail Band veel aandacht besteed aan de vocale interpretatie van deze bijzondere verhalen. De instrumentale invulling mag er ook zijn. Op een solide basis met drums, bas, piano en gitaar, soleren en begeleiden violist Gideon van Buitenen, pedal steel- en dobrospeler Ron de la Bey en gitarist Marcel Langeland naar hartenlust. Pianist Kees Steeds neemt ook geregeld de accordeon ter hand. Stemmen en instrumenten vloeien samen tot een hecht countrygeluid.

Steun voor goed doel

Faithful and True is een veelzijdig album dat de echte countryliefhebbers meteen zal bekoren en wellicht anderen zal laten horen hoe mooi countrymuziek kan zijn. Het album is uitgebracht op het Living Water label van JQZ Muziekproducties uit Kampen. Natuurlijk is het ook verkrijgbaar tijdens de concerten van de Country Trail Band. Daar gaat het batig saldo volledig naar het sponsorproject van de band in samenwerking met Stichting De Ondergrondse Kerk: een kindertehuis in Nigeria waar kinderen worden opgevangen die wees zijn geworden door het geweld in dat land. Zo steunt u met een CD met maar liefst 75 minuten mooie countrymuziek ook nog een waardevol goed doel.

Country Trail Band
Country Trail Band
13-09-2022
Muziek
https://www.countrytrailband.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies