Jubileum EO Metterdaad: Actie voor bosproject in Kenia

De EO viert dat EO Metterdaad 50 jaar bestaat. EO Metterdaad is een tv-programma dat aandacht vraagt voor mensen wereldwijd die leven in onrecht, nood en armoede. Al vijftig jaar is de impact groot, door zowel de indrukwekkende en hoopvolle verhalen als door de fondswerving die aan deze verhalen is gekoppeld.

Dankzij de vele giften van particulieren, scholen, bedrijven en kerken kan verschil worden gemaakt in levens van mensen. Iets om dankbaar voor te zijn, vindt Nienke Bakker, hoofd van EO Metterdaad: “Ik vind het bijzonder dat we, in samenwerking met ruim honderd christelijke organisaties, zoveel levens een positieve wending hebben kunnen geven. Tegelijkertijd kunnen we hier in Nederland leren van de hoofdpersonen uit onze verhalen.”

In de afgelopen 50 jaar is er behoorlijk wat veranderd. Zowel in het tv-maken als in de hulpverlening zelf. Nienke: “We laten niet meer alleen de nood zien, maar juist de hoop en veerkracht. De projecten van nu richten zich dan ook meer op de zelfredzaamheid van een land. Hoe help je mensen om zelf de cirkel van armoede te doorbreken?”

Droge grond wordt vruchtbaar

EO Metterdaad kijkt dankbaar terug en hoopvol vooruit. Daarom staat het jubileum in het teken van duurzame oplossingen voor mens en natuur. De komende weken vertelt EO Metterdaad verhalen vanuit het noorden van Kenia. Door de ergste droogte in veertig jaar is voedsel verbouwen daar nauwelijks mogelijk. Ruim 3,5 miljoen mensen hebben honger. Metterdaad laat de impact zien van een duurzame herbebossingsmethode. Deze methode herstelt de natuur dankzij het ondergrondse netwerk aan wortels van gekapte bomen én de inzet van de lokale bevolking. Hierdoor wordt de grond weer vruchtbaar. De uitzendingen over dit project zijn vanaf 24 september te zien.

Relevant

EO Metterdaad wil ook in de toekomst blijven bijdragen aan projecten die zich richten op klimaat, voedselcrisis en migratie. Bakker: “In deze tijd van globalisering, komt die naaste van ver weg, steeds dichterbij. Dat maakt Metterdaad de komende 50 jaar net zo relevant als de afgelopen 50 jaar.”

Arjan Lock is directeur van de EO, en heeft als presentator ook veel reizen voor EO Metterdaad gemaakt. “Ik heb met eigen ogen de nood gezien, maar vooral ook de veerkracht van mensen en de impact die de projecten hebben. Het is heel waardevol dat we als omroep op deze manier oog mogen hebben voor anderen en iets mogen laten zien van Gods liefde voor de mensen.”

Speciale uitzendingen

De uitzendingen over het project in Kenia zijn te zien op zaterdag 24 september, 1, 8 en 22 oktober, 18.20 uur op NPO 2.

Op zaterdag 15 oktober is er een speciale jubileum tv-uitzending in samenwerking met Nederland Zingt. Ook is er die dag aandacht voor EO Metterdaad in het programma Crux.

Kijk voor meer informatie over 50 jaar EO Metterdaad op metterdaad.nl/50jaar.

EO – Joanne Karssenberg
EO
22-09-2022
Hulpverlening
https://www.metterdaad.nl/50jaar

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies