Met een lege maag naar bed: een arm gezin in Bulgarije

ALMERE – Adriana, Ivan en hun kinderen vormen een arm gezin in Bulgarije. De extreem koude winters maken hun situatie extra zwaar. Zending over Grenzen wil gezinnen zoals deze uit de armoede halen.

Veel mensen in Oost-Europa leven in armoede en hebben hun handen vol aan simpelweg overleven. Armoede betreft vaak een vicieuze cirkel, waarbij mensen van generatie op generatie vastzitten in een hopeloze situatie, zoals analfabetisme, huislijk geweld of alcoholmisbruik. De winters maken hun situatie extra zwaar; er is minder werk, omdat het werk op het land en de bouw stil ligt; stookkosten zijn hoog, waardoor er minder geld overblijft voor eten; de bereikbaarheid van afgelegen dorpen is slecht door de winterse omstandigheden.

Met een lege maag naar bed

Adriana en Ivan wonen in een arm gebied in het zuidwesten van Bulgarije. Ivan werkt als arbeider, als hij al aan werk kan komen. Hij en Adriana zijn beide analfabeet. Met wat Ivan verdient, kunnen ze niet alle gezinskosten betalen. Er zijn avonden waarop de kinderen met een lege maag naar bed moeten. Ook hun huis verkeert in een zeer slechte staat. Er is geen sanitair, geen stromend water en nauwelijks meubels. In Bulgarije is het verplicht om op school schoenen te dragen, maar ze hebben geen geld om voor elk van hun kinderen schoenen en kleding te kopen. Daardoor kunnen alleen de oudste kinderen naar school. Vanwege het gebrek aan stromend water, is het een uitdaging voor het gezin om zich te wassen. De oudste kinderen vullen daarom flessen met water uit de fontein in het dorp, wat ze thuis verwarmen op het fornuis om zich mee te wassen. Als het regent, vangt Adriana het regenwater op waarmee ze de kleding van de kinderen wast. Geen regen is dus geen schone kleding.

Net zo hongerig en hopeloos als altijd met Kerst

De kerstperiode is altijd een moeilijke tijd voor Adriana en Ivan, omdat het een bevestiging is van hun lastige leefomstandigheden. Terwijl de rest van de wereld feestviert, voelen zij zich met Kerst aan hun lot overgelaten en net zo hongerig en hopeloos als altijd. Een volle tafel met eten, een versierd huis met lichtjes en een kerstboom met cadeautjes, zijn dingen waar het gezin alleen van kan dromen.

Een hart onder de riem

Afgelopen jaar heeft onze gezinscoach Emil vlak voor Kerst een voedselpakket bij het gezin gebracht, met daarin etenswaren, lekkere dingen en een christelijk boek over het kerstverhaal. Toen hij het pakket langsbracht, straalden de gezichten van de kinderen van vreugde. Ze hadden nog nooit zoveel eten bij elkaar gezien! Adriana is ontzettend dankbaar voor dit gebaar en vertelt dat zij dankzij dit pakket ook Kerst konden vieren. Bovendien heeft ze nu het gevoel dat er mensen zijn die om haar gezin geven. Behalve dat mensen weer even vooruit kunnen met een voedselpakket, biedt deze gift hen vooral emotionele waarde. Het houdt hen op de been en geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden.

Van praktische hulp naar structurele hulp

Zending over Grenzen helpt kansarme mensen in Oost-Europa te overleven en een beter bestaan op te bouwen. De hulp die we bieden is praktisch en persoonlijk. We delen kleding en voedsel uit aan arme mensen, maar we investeren ook in hun toekomst met bijvoorbeeld (vak)opleidingen en zelfredzaamheidsprojecten, zodat zij uiteindelijk op eigen benen kunnen staan.

Zending over Grenzen
Zending over Grenzen
05-10-2022
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies