Druppel voor druppel

Column – Adriana hoopt vandaag op regen. Ze lacht als ze de eerste druppels al op haar huid voelt. De reden waarom ze uitkijkt naar een regenbui, is niet omdat haar gazonnetje uitgedroogd is. Een gazon heeft ze niet. De regen voorziet in een hele andere behoefte: Adriana vangt het regenwater op, zodat ze de kleding van haar kinderen kan wassen. Het gezin woont in een huisje zonder stromend water in Bulgarije. In de maanden dat er nauwelijks regen valt, moeten de kinderen in vieze kleding naar school.

Dit is slechts een detail uit een van de vele schrijnende verhalen uit onze veldlanden. Het verhaal staat symbool voor al die mensen die wij proberen te helpen. Mensen die sowieso al 1-0 achterstaan vanwege hun situatie of simpelweg vanwege de plek waar ze geboren zijn. Vaak een kwestie van pech. Of een vicieuze cirkel van armoede. Zoals Adriana die analfabeet is omdat haar ouders geen geld hadden om haar naar school te laten gaan. Op haar beurt kunnen zij en haar man door hun analfabetisme geen goed betaald werk vinden, waardoor ze hun kinderen ook niet kunnen voorzien in de dingen die ze nodig hebben. Zoals een huis met sanitair, (schone) kleding of een opleiding.

Wat ik het ergste vind, is dat er zoveel van deze verhalen zijn. En niet alleen vanuit Oost-Europa, maar vanuit de hele wereld, inclusief ons eigen land. Het zijn er zoveel, dat je er bijna onverschillig van wordt. Dat het ‘gewoon’ wordt. Dat je het gevoel krijgt dat je er toch niks aan kunt veranderen. Het gevoel van de spreekwoordelijke ‘druppel op de gloeiende plaat’. Maar als het je niets meer doet, als WIJ niets meer doen, hoe moet het dan verder met mensen als Adriana? Wat nou als we afspreken dat we, in plaats van de druppel op de gloeiende plaat, met elkaar de druppel vormen die de emmer doet overstromen? Overstromen van overvloed, overstromen van genoeg voor iedereen.

Binnenkort gaat onze voedselpakkettenactie voor Oost-Europa van start. Deze pakketten zijn gevuld met dagelijkse etenswaren èn lekkernijen, zodat arme gezinnen met Kerst ook wat lekkers op tafel kunnen zetten. Een concrete actie waarmee ú de emmer kunt laten overstromen, druppel voor druppel. www.zendingovergrenzen.nl

Denny Klomp

Zending over Grenzen

Zending over Grenzen – Denny Klomp
Zending over Grenzen
11-10-2022
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies