De Ark van Noach in Zeewolde: Vier verdiepingen vol verhalen

Bij het Tulpeiland in Zeewolde is momenteel een model van de Ark van Noach te zien. Je kunt het een drijvend Bijbelse themapark noemen. Naast het verhaal van Noach is er aandacht voor veel bijzondere geschiedenissen uit de Bijbel, zoals die van David & Goliath, Koning Salomo en Adam & Eva. ChristelijkNieuws nam een kijkje.

Aad Peters
In oktober 2010 heeft de eigenaar, Aad Peters, de ark gekocht omdat hij de mogelijkheid zag om het eerste drijvende Bijbelse themapark in Europa te ontwikkelen. Hij vond het belangrijk dat er zo’n park is om de Bijbelse verhalen tot leven te brengen. Sinds meer dan 30 jaren werkt Aad Peters als theater- en tv producent in meer dan 50 landen, hij kreeg bekendheid in Nederland door zijn kinderprogramma’s samen met Elly en Rikkert bij de EO. 

Een andere wereld
Zodra je de Ark binnenstapt is het of je in een andere wereld bent. Kunstenaars uit de hele wereld hebben meegewerkt aan dit bijzondere Bijbelse museum. Het binnenruim heeft Aad Peters met meer dan 50 werklieden en kunstenaars uit de hele wereld in een half jaar omgebouwd. Elke Bijbelse creatie op de Ark werd ontworpen door Michaela Bartonova in opdracht van en geïnspireerd door ideeën van Aad Peters en gebouwd door meer dan 12 beeldhouwers.

Verhalen uit de Bijbel
De Ark neemt je mee op een reis langs de verhalen van Adam & Eva, Kaïn & Abel, Noach, Abraham, Mozes en Samson tot aan het Nieuwe Testament. De Boom des Levens, die door de hele Ark groeit, verbindt de verhalen en laat het geheim zien van het Nieuwe Testament.

Timmerwerk
Alleen al om de Ark te bouwen zijn 1200 FSC bomen nodig geweest en 20 weken om de bomen in balken en planken te zagen. Het binnenste gedeelte van de Ark werd van dennenbomen gemaakt, de buitenkant van rood cederhout uit Canada. De Ark werd op een binnenvaartschip gebouwd die vroeger ijzererts transporteerde. De Ark zelf heeft geen motor en wordt daarom gesleept.

Verrassingen
Een rondwandeling door de Ark zit vol verrassingen. Bijbelse geschiedenissen komen tot leven en kinderen maar ook volwassenen raken onder de indruk van de prachtige kunstwerken die opgebouwd zijn in dit museum. Humor ontbreekt niet, met name in de beschrijvingen op de bordjes aan de muren. 

De Ark is een reddingsboot
Tussen de voorwerpen en verhalen door kunnen de bezoekers ook geraakt worden door de Bijbelse boodschap dat God van mensen houdt en dat de Heere Jezus de weg, de waarheid en het leven is. De Ark was een reddingsboot. Alleen Noach en zijn gezin werden gered. De Ark is ook een voorstelling of heenwijzing naar de Heere Jezus, Hij is het die ons echt redden kan, bij Hem zijn we veilig, zonder Hem gaan we verloren. Hij is de ‘reddingsark’ die God ons geeft.

Redding
De Bijbel zegt: ‘Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God.’ (Johannes 3:16-18)

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies