Levend water en gebarsten reservoirs

Column – Ten noorden van Münster ligt het kleine dorpje Lienen, dicht bij een groter bosgebied. Enige tijd geleden maakten mijn vrouw en ik daar een spontane wandeling met vrienden. Na een tijdje kwamen we bij een klein stroompje dat vrolijk kabbelde.

Het was vroeg in de lente en dus was het nog niet zo donker in het bos, er bloeiden wat voorjaarsbloemen, met andere woorden: het was gewoonweg prachtig! In het algemeen voel ik me altijd aangetrokken tot water. Of het nu gaat om een meer, een beekje of de grote zee, overal waar een watermassa natuurlijk is, word ik er altijd nieuwsgierig naar toe getrokken.

Kunstmatige waterpartijen

Kunstmatige waterpartijen daarentegen interesseren me niet echt, vooral als ze kaarsrecht zijn en misschien zelfs omringt met beton. En toch zijn er uitzonderingen op de regel als het gaat om door de mens gemaakte wateren: want de oude grachten in de mooie oude Nederlandse steden, met hun vele oude schepen, vind ik daarentegen mooi en spannend.

Vrolijk kabbelende beekje

Nu zullen sommigen van jullie misschien vragen waarom ik zoveel woorden schrijf over de verschillende wateren? Toen ik het vrolijk kabbelende beekje zag, moest ik denken aan een vers van de profeet Jeremia. In hoofdstuk 2 klaagt God door de profeet in vers 13: “Want Mijn volk heeft een dubbel kwaad gedaan: Mij, de bron van levend water, hebben zij verlaten, om zich bakken uit te hakken, lekkende bakken, die geen water houden.”

Levend water

Levend water komt altijd uit een bron, het is altijd in beweging, dus blijft het fris en verfrissend. Levend water spreekt in de Bijbel bijvoorbeeld van Gods zegen of ook van het werk van de Heilige Geest in ons mensen. In Johannes 4 zegt de Heer Jezus tegen de vrouw uit Sychar dat als zij wist wie Hij was, zij Hem om water zou hebben gevraagd en Hij haar levend water te drinken zou geven! (Vers 10) En in Johannes 7:38 zegt Hij van Zichzelf: “Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.”

Gods zegen

We kunnen hier nog lang over nadenken, maar het verandert niets: alleen in onze Heer Jezus vinden we alles wat we nodig hebben voor een leven dat de moeite waard is – vergeving van al onze zonden, leiding voor een vervuld leven en een leven onder Gods zegen, ook al zijn er momenten in ons leven dat het subjectief gezien niet echt voelt alsof Gods zegen over ons is uitgestort. Maar ik ben ervan overtuigd dat we de omvang van Gods zegen in ons leven pas in het Vaderhuis ten volle kunnen erkennen en begrijpen.

Dode afgoden

En de reservoirs vol gaten? In Jesaja’s woorden was het de figuurlijke beschrijving voor de dode afgoden van de naburige volken waartoe het volk Israël zich had gewend en die het nu diende. En hoe zit het met ons vandaag? Zijn het niet de steeds nieuwe leringen van de moderne, universitaire theologie die zoveel van de Bijbel in twijfel trekken! Jezus? Een speciaal persoon, meer niet. De opstanding? Wensdenken van wanhopige discipelen. De maagdelijke geboorte? Gewoon een beeld. Hemel en hel? Een middel van de kerk om mensen afhankelijk te houden. En deze lijst kan makkelijk doorgaan! Het is een wanhopige poging om de “fontein van levend water” in een modern bed te dwingen, zodat de moderne mens er niet van schrikt.

Hopeloos

Maar als alles wat de Bijbel zegt over de maagdelijke geboorte, Jezus, zijn kruis en zijn opstanding slechts mooie of zelfs wrede sprookjes waren, dan zouden we allemaal verloren zijn. Dan zou ons bestaan volkomen hopeloos zijn. Geen leven meer, alleen maar hopeloosheid. Een levensdorst die niet kon worden bevredigd. Maar de illusie van een vrij en zelfbepaald leven is sterk, nog sterker de illusie van een God die nooit zal toestaan dat een van zijn schepselen in de hel terechtkomt. Maar het zijn slechts illusies, meer niet. Of anders gezegd: gebarsten reservoirs die geen water bevatten en daarom de dorst van de ziel niet kunnen lessen.

Maar echt leven en echte vervulling zijn alleen in Jezus te vinden – alleen dat is de waarheid die ons echt leven brengt!

Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies