Wat werkelijk telt

Column – Lelies fascineren mij door hun elegantie en schoonheid, maar ook door hun grote verscheidenheid! Ik heb verschillende lelies in onze tuin geplant en ik ben elk jaar blij als ik ze in het voorjaar zie uitlopen. Later, als de knoppen komen, kijk ik uit naar het moment dat de eerste bloem eindelijk opengaat.

In de Bergrede spreekt de Heer Jezus erover dat zelfs Salomo, in al zijn koninklijke glorie, niet in de buurt kan komen van de schoonheid van een lelie. (Matteüs 6:28+29)

Geen lelijke bloemen

Als tuinier ben ik het daar helemaal mee eens, en ik geloof dat er geen echt lelijke bloemen zijn in de schepping – maar er zijn ongelooflijk veel bloemen die mooi zijn en bovendien heel fascinerend.

Maar ik denk niet dat dat de bedoeling van de Heer Jezus was toen Hij deze vergelijking maakte! Eerder had Hij gesproken over hoe God ook voor de vogels zorgt. Vogels en lelies hebben één ding gemeen: ze maken zich geen zorgen over hun levensonderhoud of hun kleding. Maar het is een kenmerk van ons mensen dat we ons vaak veel zorgen maken over ons levensonderhoud, onze kleding en onze welvaart.

Gelijkenissen

Ik heb me afgevraagd wat de Heer Jezus ons probeert te vertellen met deze gelijkenissen. Dat Hij voor ons zorgt, zoals Hij dat doet voor vogels en planten, is een mooi beeld, maar op de een of andere manier voelt deze uitleg voor mij niet goed…

En ik denk dat de belangrijkste boodschap in deze passage te vinden is in vers 33: “Maar zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid! En al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.”

Steeds nieuwe zorgen

We leven in een tijd die gekenmerkt wordt door steeds nieuwe zorgen: een paar jaar geleden de eurocrisis, daarna de pandemie die ons al jaren bezighoudt en ons hele leven beperkt en vorm geeft. En nu de oorlog in Oekraïne, met alle economische gevolgen voor ons allemaal: alles wordt veel duurder, het leven wordt moeilijker te plannen.

Mensen worden overal steeds ontevredener en schreeuwen over hun ongenoegen. Helaas sluiten ook veel christenen zich luidkeels aan bij dit koor van ontevredenen. En ze klagen over alles, ze vallen degenen aan voor wie ze volgens Gods gedachten eigenlijk zouden moeten bidden om wijsheid voor de beslissingen die ze moeten nemen!

Stormachtige tijden

En in mij wordt de vraag steeds luider of wij christenen in deze stormachtige tijden met hun grote uitdagingen misschien niet het belangrijkste uit het oog hebben verloren: “Maar zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid!”.

Kan het zijn dat wij soms zo politiek-gericht zijn geworden in onze zorg voor onze gezondheid, onze rijkdom en ons levensonderhoud, dat we ontrouw zijn geworden aan onze opdracht om het goede nieuws van de Heer Jezus te delen? Wat krijgen de mensen die steun zoeken en daarom weer naar een kerkdienst gaan te horen in onze kerken?

Vreugdevolle instructies

Duidelijke boodschappen waarin er hoop is, zelfs in moeilijke tijden, vreugdevolle instructies van Hem die als enige vergeving van schuld en zonde kan schenken? De boodschap dat God zelfs in deze moeilijke tijden de controle niet verliest? Of eerder een politieke tirade over het falen van “degenen daarboven”? Het zal niemand redden, daar moeten we duidelijk over zijn!

De duivel zal er alles aan doen om ons af te houden van onze opdracht om eerst het koninkrijk van God te zoeken door ons zorgen te laten maken over het leven. En het lijkt erop dat hij daar momenteel helaas behoorlijk in slaagt!

Rust en vrede in moeilijke tijden

Daartegenover staat niet alleen de duidelijke opdracht van de Heer Jezus om eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid te zoeken, maar ook zijn belofte: “En al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.” Dit verandert onze omstandigheden misschien niet, maar het geeft ons rust en vrede in deze moeilijke tijden.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies