Valse veiligheid

Column – Het was lente vorig jaar – ik had weinig tijd maar reed toch naar het natuurgebied de Ossenhei. Het weer was prachtig, warm en de vogels lieten zich bereidwillig fotograferen. Dus reed ik langzaam langs de weg, mijn ogen steeds op de berm gericht, in de hoop een mooie foto te kunnen maken.

Plots moest ik lachen, want ik ontdekte deze meerkoet die “goed gecamoufleerd” achter een grote pluk gras zat en door een gat in de “camouflage” naar de weg keek. Zou ze zich veilig gevoeld hebben?. Heeft ze gemerkt dat ik haar had gezien en haar ijverig fotografeerde?

“Domme” vogel

We kunnen ons vermaken met het kijken naar deze “domme” vogel die niet beseft hoe duidelijk ze zichtbaar is. Maar eerlijk gezegd, zitten we zelf soms ook niet graag achter “muren van stro” en wanen we onszelf niet in een vals gevoel van veiligheid?

We leken zeker te weten dat we nooit meer een oorlog in Europa zouden meemaken. We vertrouwden op de “warme” woorden van politici, de verdragen met de betrokken landen. Helaas moesten we steeds vaker en sneller leren hoe beangstigend weinig warme woorden en langlopende verdragen werkelijk waard zijn. Het blijken niet meer dan muren van stro waarachter we ons veilig voelden.

Ontevreden burgers

Hoe trots waren we op onze democratieën! We dachten dat ze onwrikbaar stabiel waren! Maar zelfs deze zekerheid wordt steeds vaker aan het wankelen gebracht, omdat overal in Europa de geluiden van de nationalisten, de rechts-radicalen en hun medestanders steeds luider worden, ze spelen meesterlijk in op de angsten van de ontevreden burgers. Ze doen zich voor als het alternatief en laten hun ware gezicht pas zien als ze werkelijk aan de macht zijn. Helaas zijn onze “stabiele” democratieën ook slechts muren van stro waarachter we ons zo veilig hebben gevoeld.

Beangstigend

Slechts twee voorbeelden, maar niettemin beangstigend – wie of wat kan ons nog veiligheid geven, een veiligheid die werkelijk veerkrachtig is?

De schrijver van de 119e Psalm zegt over God in het 114e vers: “U bent mijn schuilplaats en mijn schild, op Uw woord heb ik gehoopt.”

Wij leven in een tijd waarin schijnbare zekerheden steeds meer plaats moeten maken voor verbijstering en zorgen! Het is een tijd waarin zorgen en angst voor de toekomst steeds vaker voorkomen. Hoe kunnen wij reageren als christenen op de zorgen van deze tijd? Worden wij ook volledig in beslag genomen door de zorgen – of zijn wij ons bewust van onze vaste hoop?

Absoluut op vertrouwen

Dus als er in de Bijbel staat dat de Vader in de hemel “mijn bescherming en mijn schild is”, dan kunnen wij christenen daar absoluut op vertrouwen. Toch betekent dit niet dat dit ons een leven van zorgeloze vrede belooft, want bescherming en schild spreken ook van onrustige tijden! Maar we zijn niet alleen in deze tijden – de Heer Jezus is er!

En dan zegt de psalmist: “Op Uw woord heb ik gehoopt” – we kunnen absoluut vertrouwen op de Bijbel als het onfeilbare woord van God, want veel van de Bijbel is al in vervulling gegaan.

Waarheid

Waar Donald Trump “alternatieve feiten” nodig had om zijn kijk op de “waarheid” te ondersteunen en de Russische minister van Buitenlandse Zaken direct na zijn toespraak de Algemene Vergadering van de VN verlaat omdat hij alleen zijn kijk op de waarheid kan verdragen, is de Heer Jezus onvergelijkbaar betrouwbaarder!

Toen de Joden Hem eens argwanend vroegen: “Wie bent u?” kon Hij hun antwoorden: “Wat Ik u vanaf het begin al zeg.” (Johannes 8:25) en Jakobus spreekt in zijn brief in 1:17 over God als de “Vader der lichten, bij Wie er geen verandering is, of schaduw van omkeer”.

Geen valse beloften

We hebben het echt goed omdat we bij de Heer Jezus mogen horen: Hij brengt ons niet in de duisternis, Hij doet ons geen valse beloften, Hij breekt zijn beloften ook niet – maar Hij staat ons te allen tijde bij! Hij heeft dat zelf beloofd.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies