Veiligheid

Column – De dag voordat ik deze tekst schrijf, hebben we in onze gemeente het avondmaal gevierd. Tijdens de dienst las een broeder een prachtig vers voor uit de Brief aan de Hebreeën, dat me nooit eerder was opgevallen. Maar daarover zo meer.

Een paar jaar geleden, op de terugweg van onze vakantie, maakten we met onze camper een korte tussenstop in Cuxhaven. De stad Cuxhaven heeft een paar kampeerplaatsen ingericht, en één daarvan wordt in kampeerkringen gewoon de “Platte” genoemd. Het is een oude ferryterminal en de beste plaatsen hebben een prachtig uitzicht op de Elbe en de vele schepen die van of naar Hamburg varen.

Bananenstoomboot

Wij hadden daar een gratis zitplaats gekregen op de “Platte” en konden ons vanaf onze plaats vergapen aan een oude bananenstoomboot, die nog af en toe als museumschip op de Elbe vaart. De “Cap San Diego” lag stevig afgemeerd aan de steiger, dus hij was veilig, zodat hij bijvoorbeeld niet in de vaargeul of op een zandbank kon worden gedreven. Zo stevig afgemeerd, was er één ding dat ze niet nodig had – haar ankers!

Kon ze maar vertellen over haar vele reizen tussen Zuid-Amerika en Europa. Kon ze maar vertellen hoe haar ankers haar behoedden voor schipbreuk in stormachtige tijden als ze buiten de haven voor anker lag. De ankers en de ankerkettingen gaven haar zekerheid!

Gods vaste belofte

Het vers uit Hebreeën 6 ging ook over deze zekerheid! Dit gedeelte gaat over Gods vaste belofte om zijn beloften na te komen en er zelfs voor in te staan met een eed. Wij christenen leven uit en in de hoop op Gods betrouwbare beloften. Hoezeer wij kunnen vertrouwen op Gods beloften wordt prachtig beschreven in het 19e vers: “Deze hoop hebben wij als een anker voor de ziel, dat vast en onwrikbaar is en reikt tot in het binnenste heiligdom, achter het voorhangsel.”

Turbulente tijden

Ik was erg geraakt door dit vers! Want ik ken zeer turbulente tijden in mijn leven, waarin de ongunstige omstandigheden in mijn leven de boel op stelten hebben gezet, zoals stormen en sterke golven een schip kunnen doen schudden. Dit zijn precies de tijden die de duivel graag gebruikt om ons vertrouwen in onze God zo lang mogelijk in twijfel te trekken en te beschadigen.

Zoveel indringende vragen

Dan rijzen vragen als: Heeft God het echt goed met ons voor? Wie zegt me dat God echt van me houdt? Oh, er zijn zoveel indringende vragen in deze stormachtige tijden…
En dan dit beeld: “het veilige en vaste anker van de ziel”, waarvan de ankerkettingen tot in het binnenste van het heiligdom reiken. De “binnenkant van het heiligdom” stond bij elke Jood bekend als het Heilige der Heiligen, de plaats waar God in het midden van zijn volk woonde. Daar bij de troon van God ligt ons anker, stevig en veilig, want dit anker zijn Gods beloften aan ons! En het ligt stevig en veilig “omdat God onmogelijk kan liegen” – zo staat het in vers 18.

Levensschip

Stel je dit eens voor, vooral als het misschien erg ongemakkelijk is in je (geestelijke) leven: Is je levensschip in een storm? Kijk dan naar je ankerkettingen en volg ze tot waar het anker ligt. En probeer dan even niet te kijken naar de storm en de golven in je leven, maar naar de plaats waar je anker ligt! En vraag je God en Vader om hulp om Hem echt te vertrouwen in de stormachtige tijden. Dit is een leerproces dat individueel korter of langer kan duren.

Dan ligt ons anker veilig

Als wij christen zijn en ons leven hebben toevertrouwd aan de Heer Jezus, dan ligt ons anker veilig en stevig aan de troon der genade! Het kan zijn dat onze God toestaat dat wij in ons leven zeer stormachtige tijden doormaken – maar één ding zal Hij niet toestaan: dat wij schipbreuk lijden als we ons vertrouwen stellen op Hem.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies