Vuilnisbelt in Oekraïne

Vrijdag 24 februari is het één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Zending over Grenzen bezocht de regio Cherson om noodhulp te bieden en spraken Vyacheslav en Olga die daar wonen.

Ooit was het een bruisend en gezellig dorpje, maar zoals zoveel plaatsen in Oost-Oekraïne, is Posad-Pokrovskiy in de provincie Cherson inmiddels totaal verwoest. Overal waar je kijkt, liggen gebouwen in puin, staan half gemolesteerde kantoorblokken zonder dak en zijn huizen compleet verwoest.

Uit de hel gevlucht
We ontmoeten Vyacheslav en Olga. Vyacheslav vertelt dat ze aan het begin van de oorlog uit Cherson gevlucht zijn. Door de allesvernietigende bombardementen raakten mensen gewond en stierven, omdat er geen mogelijkheid was om ze naar het ziekenhuis te brengen. Vyacheslav zegt: “Op dat moment hadden we nooit kunnen denken met hoeveel kwaad en problemen we te maken zouden krijgen. Na enkele dagen die voelden als de hel, zijn we gevlucht, samen met vele dorpsgenoten.”

Toen Vyacheslav en Olga hoorden dat de regio Cherson deels bevrijd was, haastten ze zich meteen naar huis. Andere dorpsbewoners, die ook teruggekeerd waren, verwelkomden hen met tranen van blijdschap omdat ze hen heelhuids terug zagen. Vele andere buurtbewoners zijn omgekomen in de oorlog. Olga laat ons hun huis zien met een verdrietig gezicht. Het heeft haar veel pijn gedaan, toen ze zag dat hun huis, tuin en schuur volledig in puin lagen. Van binnen lijkt hun huis wel een vuilnisbelt, er zit geen dak meer op en overal zitten gaten. Vyacheslev werkt als aannemer en al zijn gereedschap en machines zijn ook vernield. Ze hebben geen andere plek waar ze naartoe kunnen, dus stapje voor stapje zullen ze alles weer moeten herbouwen.

Nog altijd hulp nodig
Eind 2022 hebben we in de regio Cherson 1.600 voedselpakketten uitgedeeld, maaltijden, warme kleding, dekens, beddengoed, Bijbels, draagbare kachels en bouwmateriaal voor daken, ook aan Vyacheslav en Olga. Olga zucht: “Het is zo belangrijk om steun te krijgen. Elkaar steunen zorgt ervoor dat we in leven blijven.” Er is nooit eerder zó’n moeilijke tijd geweest in Oekraïne. Wij geloven dat ons werk een krachtig instrument van God is. De hele natie schreeuwt om God en wij geloven dat Hij redding en zegen zal brengen. Wij willen samen met u doorgaan met het steunen van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne, die hun huis verloren hebben en met angst kijken naar wat de volgende dag zal brengen. Helpt u mee? Klik dan hier.

Zending over Grenzen op de radio
Op 24 februari tussen 10.00-12.00 uur vertellen we in de radio-uitzending ‘Brandstof’ op Groot Nieuws Radio welke impact de oorlog op ons werk heeft, wat we het afgelopen jaar voor Oekraïne gedaan hebben en wat we nog willen doen.

Datum: 16 februari 2023
Auteur: Zending over Grenzen – Denny Klomp
Foto: Zending over Grenzen
Website: www.zendingovergrenzen.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies