Catherijneconvent belicht gospel met expositie

Van het eerste hammondorgel tot een zogeheten Slave Bible, een toga gedragen door Martin Luther King. Deze en andere bijzondere objecten kunnen bezoekers van Gospel – Muzikale reis van kracht en hoop zien in het Museum Catherijneconvent. De expositie is samengesteld door dit Utrechtse museum en gospelzangeres en co-curator Shirma Rouse. Ze is ambassadeur van gospelmuziek in Nederland en was betrokken bij het EO-televisieprogramma Amazing Grace.

In het museum is aandacht voor de muziek, lifestyle, maar ook de boodschap van gospel. Voelbaar wordt hoe de tot slaafgemaakten kracht en hoop putten uit hun geloof en zongen tijdens het zware werk op de plantages in het zuiden van Amerika. Later in de burgerrechtenbeweging worden de liederen een geweldloos middel in de strijd voor gelijke rechten. ‘Wereldwijd is gospel verbonden met de emancipatie en hoop van de zwarte bevolking in Amerika’, aldus de tentoonstellingmakers.

Aan de wieg
Gospel staat aan de wieg van bijna alle populaire muziekstromingen sinds de jaren vijftig; van blues tot rock ‘n roll, soul tot pop, r&b tot hiphop. Zowel de muziek van Ray Charles als Simon & Garfunkel, Elvis Presley als Whitney Houston zijn erdoor beïnvloedt. Ook in Nederland leeft de gospelmuziek, zowel in de kerken als daarbuiten. Dat blijkt wel uit de aandacht voor gospel op tv en de kijkcijfers van het programma Amazing Grace. Eeuwenoude liederen als We Shall Overcome klinken nog altijd in de kerken.

Live-muziek
In de expositie belicht Emma Lesuis’ werk de gospelmuziek in Nederland. Bezoekers kunnen ook historische video- en audiofragmenten, interviews en concerten van bekende artiesten als Mahalia Jackson, Aretha Franklin en The Edwin Hawkins Singers zien. In samenwerking met het Gospelfestival Amsterdam, TivoliVredenburg, Kwaku Festival en Muziekgebouw aan ‘t IJ presenteert het museum live-concerten. Samen met het Utrechtse Louis Hartlooper Complex stelt het museum een filmprogramma over gospel samen waarin bijvoorbeeld de film van Aretha Franklins concert in 1972 te zien is.

Lezingen
Daarnaast is er een lezingsreeks waaraan muziekkenner Leo Blokhuis en hammondorgel-specialist Carlo de Wijs bijdragen. De tentoonstelling die te zien is tot 10 april is gemaakt met hulp van Samen Kerk in Nederland (SKIN), de landelijke koepelorganisatie van Internationale Kerkgemeenschappen en migrantenkerken in Nederland.

Meer informatie is te lezen op de website: www.catharijneconvent.nl

Komende zaterdag 25 februari is er in Museum Catherijneconvent de lezing: ‘Gospel als vreedzaam wapen’ en op 11 maart de lezing: ‘Gospel hymns in Nederland’. Over de inhoud deze twee lezingen hoopt de auteur voor christelijknieuws.nl een verslag te maken.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies