Open Doors: In april werden opvallend veel christenen opgepakt in Libië

In Libië zijn in april opmerkelijk veel christenen opgepakt, zowel buitenlanders als Libische bekeerlingen, aldus een nieuwsbericht van de organisatie Open Doors. Het gaat naar schatting om tien christenen die werden opgepakt. Twee Amerikanen zijn na hun arrestatie in Libië afgelopen weekend uitgezet naar Tunesië.

Alle arrestaties zijn uitgevoerd door de binnenlandse veiligheidsdienst ISA, die gelieerd is aan ar-Radaa. Dit is een islamitische militaire politie-eenheid. Deze houdt zich onder meer bezig met het opsporen van politieke dissidenten en de bestrijding van ‘onislamitische’ activiteiten.

Ze worden beschuldigd van afvalligheid en bekering tot het christendom

Naast de arrestatie van drie buitenlandse christenen, arresteerden de autoriteiten zeven Libiërs, onder wie één vrouw van 22 jaar. Ze zijn beschuldigd van afvalligheid en bekering tot het christendom. De afgelopen dagen zijn video’s van hen, overigens met wazige gezichten, openbaar gemaakt op de website van ISA. Daarin leggen ze gedetailleerde verklaringen af over hoe ze tot geloof zijn gekomen in Jezus Christus, en wie ze hebben ontmoet en gesproken.

Haatcampagne tegen christenen

De veiligheidsdienst wil met deze ‘bekentenissen’ aantonen dat Libië het doelwit is van een samenzwering van buitenaf. Dit om de islamitische aard van de Libische samenleving en staat te ondermijnen. Dit heeft geleid tot een haatcampagne tegen christenen op sociale media.

Een haatcampagne tegen christenen op sociale media was het gevolg

Sinds de val van kolonel Gaddafi, die in augustus 2011 door coupplegers is vermoord, verkeert het wetteloze Libië in een chaotische machtsstrijd van elkaar bestrijdende facties. Zowel Libische als buitenlandse christenen krijgen te maken met extreem geweld, dat varieert van ontvoering tot moord.

Intense druk op christenen

Het woestijnland staat op de vijfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaaroverzicht van landen met de hevigste vervolgingen van christenen. Christenen die in het openbaar hun geloof uiten en het evangelie met anderen proberen te delen, lopen kans op arrestatie of vergelding door extremistische groeperingen. Libische ex-moslims lopen grote kans door familie of leefgemeenschap onder intense druk te worden gezet om het christelijk geloof af te zweren.

Open Doors roept christenen over de hele wereld op om te bidden voor de gearresteerde Libiërs en expats.

Auteur: Open Doors
Website: www.opendoors.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies