TWR: Toegang tot het Evangelie is in Nepal niet vanzelfsprekend

Twee uur lopen naar school. Kinderen die in een afgelegen dorpje in de bergen van Nepal wonen, vinden dit heel normaal, maar in feite is hun woonplaats zo goed als onbereikbaar. TWR zet zich in om onder andere deze mensen tóch te bereiken met het Evangelie! De toegang tot het Evangelie is in Nepal niet vanzelfsprekend maar gelukkig is Nepal voor TWR niet onbereikbaar

Je kunt ook op een andere manier moeilijk te bereiken zijn, bijvoorbeeld als je vastzit in de geestenwereld van het hindoeïsme en de priester je in zijn greep houdt. Wie in deze omstandigheden leeft, heeft vaak geen toegang tot het Evangelie. TWR zet zich in om juist deze mensen tóch te bereiken met het Goede Nieuws!

Grote tegenstellingen, grote uitdagingen

Nepal is een prachtig land, maar wel een land van uitersten. Er zijn hoge bergen waar het erg koud kan zijn. En er zijn ook uitgestrekte vlaktes aan de grens met India waar het overdag bloedheet is. De mensen in de stad hebben toegang tot allerlei moderne faciliteiten, maar dorpsmensen leven erg eenvoudig en hebben zelfs geen smartphone. En dan heb je nog het grote verschil tussen de onaanraakbaren en de mensen uit de hoogste kaste. Als je als Hindoe geboren bent, is het “karma” (je levenslot, iets waar je niks aan kunt doen) in welke kaste je terecht bent gekomen. Die uitersten maken het werk van TWR in Nepal er niet eenvoudiger op.

Radio op moeilijk bereikbare plekken

Het enthousiaste team van TWR laat zich niet weerhouden door die tegenstellingen en trekt er met regelmaat op uit om luisteraars te ontmoeten. Oók naar verafgelegen dorpjes hoog in de bergen, waar je soms alleen maar te voet kunt komen. Daar ontmoeten ze luisteraars als de 67-jarige Kamal. Zijn radio is al een tijdje kapot en het lukt hem niet om een nieuwe te kopen, omdat hij niet meer zo ver kan lopen naar de dichtstbijzijnde stad. Hij is enorm blij als de TWR-medewerkers hem een radio komen brengen.

In het verleden gebruikte hij zijn radio om naar muziek te luisteren, maar sinds hij een paar jaar geleden de programma’s van TWR heeft ontdekt, luistert hij alleen nog maar naar het Woord van God en naar christelijke liederen. ‘Die programma’s zorgden ervoor dat ik Jezus heb leren kennen. De woorden raakten mijn hart en nu heb ik mijn leven aan Jezus gegeven.’ Kamal woont weliswaar op een slecht bereikbare plek, maar voor de radio is dat geen probleem. De signalen bereiken ook zijn dorp!

‘Mijn vertrouwen in Jezus is gegroeid’

Voor de 19-jarige Sunita was het programma Hoop voor Vrouwen haar redding. Deze jonge vrouw kreeg een jaar geleden een zoontje met ernstige beperkingen. Ze probeerde van alles en haalde er zelfs de sjamaan bij, een hindoe-geestelijke. Hij zocht contact met de geestenwereld en probeerde magische krachten te gebruiken om haar zoontje te genezen, maar ook dat werkte niet. Vrienden en familie vonden dat ze zoveel mogelijk goden om hulp moest vragen, maar Sunita had daar geen vertrouwen meer in.

‘Op een dag luisterde ik naar het programma Hoop voor vrouwen van TWR. Toen hoorde ik dat God je altijd ziet en dat Hij altijd naar je luistert, met welke vragen of zorgen je ook zit.’ Ze ging naar een kerk en vroeg de gemeente te bidden voor haar zoontje. Hoewel hij niet volledig genezen is, kan hij nu wel zijn armen en benen bewegen en is hij ook gegroeid. ‘Ik geloof dat God mijn zoontje zal zegenen. Ik ben erg dankbaar dat ik kan luisteren naar Hoop voor Vrouwen, want daardoor leer ik steeds meer over Jezus. Mijn vertrouwen in Hem is gegroeid door het luisteren naar dit programma.’

In oktober 2022 is Sunita gedoopt en ze gaf daarbij een krachtig getuigenis van haar geloof. De ontmoetingen met luisteraars zoals Sunita en Kamal sporen het team aan om nog meer mensen in Nepal te bereiken met het Evangelie. Of ze nu in een dorpje in de bergen wonen of dat ze vastzitten in een godsdienst als het hindoeïsme of boeddhisme.

Programma’s die TWR Nederland in Nepal ondersteunt

Evangelisatieprogramma’s: In Nepal worden verschillende talen gesproken. We zenden de evangelisatieprogramma’s uit in het Nepali, het Limbu en het Tharu. Daarmee bereiken we veel mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Deze mensen zijn overwegend hindoe. In de programma’s vertellen we dat er maar één God is, dat Hij van ons houdt en dat Zijn Zoon Jezus Christus voor onze zonden is gestorven.

Hoop voor Vrouwen: Dit programma voor vrouwen zenden we uit in het Nepali. In de ene helft van de uitzending gaan we in op een praktische uitdaging waar veel vrouwen mee te maken hebben in hun leven, zoals een medisch probleem. De presentatrices delen daar nuttige informatie over. De andere helft van de uitzending gaat over het geestelijke aspect van deze uitdaging, doorgaans aan de hand van een persoon uit de Bijbel.

Ook delen we radio’s en audiospelers uit en kunnen mensen de TWR-programma’s beluisteren via een app.

Onbereikt, maar gelukkig niet onbereikbaar

Help mee! Steun TWR bij het verspreiden van het Evangelie onder nog onbereikte bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld in Nepal.

Met € 16 – U maakt uitzending via FM van 2 programma’s van 15 minuten in het Limbu mogelijk
Voor € 60 – U maakt 1 maand reiskosten voor bezoeken aan luisteraars in de Tharu-taal mogelijk
En met € 150 – U draagt bij aan de maandelijkse productie- en distributiekosten van het programma in de Nepali-taal.
Iedere donatie is van waarde. Stort uw gift o.v.v. Onbereikte volken op: IBAN NL75 INGB 0000 7723 42. Of geef direct online via onderstaande link op deze pagina.

Doneren? Ga naar www.twr.nl
Tekst en foto: Trans World Radio

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies