De heerlijkheid van de Heere

Column – Er zijn veel dingen die mij fascineren, maar ik ben vooral onder de indruk als ik de zee zie of de bergen, met name de Alpen. Want of het nu de zee is of de bergen, beide laten ons op een overweldigende manier zien hoe groot de schepping en onze Schepper is en hoe ongelooflijk klein wij als schepselen eigenlijk zijn.

Maar omdat ik geboren en getogen ben in Noord-Duitsland, voel ik me altijd een beetje meer aangetrokken tot de zee! Ik hou van de golven en de wind, de wolken en de blauwe lucht, de ongelooflijke uitgestrektheid. En ik kan lang langs het water lopen en altijd naar de golven kijken. En ik hou er ook van om steeds weer golven te fotograferen – vooral als de zon van bovenaf op de golven schijnt en de golven die op het strand breken beginnen te “schitteren”.

Zee, golven en chaos

Maar in de Bijbel zijn de zee en de golven ook een beeld van chaos en het handelen van mensen zonder God! En op de een of andere manier past dit beeld ongelooflijk goed bij wat nu steeds openlijker aan het licht komt!

Van God los

Laatst sprak ik met mijn collega en in het gesprek zei ze dat onze generatie waarschijnlijk de beste tijd op aarde heeft meegemaakt: de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw! Er heerste een vrij stabiele vrede, de welvaart en de economie groeiden gestaag, de medische zorg werd steeds beter. Tegenwoordig zijn we veel verder in technologie en wetenschap, de welvaart is blijven groeien – maar in deze “vette jaren” zijn we vergeten hoezeer we afhankelijk zijn van God. Al in de hof van Eden zei de slang tegen Adam en Eva: Jullie zullen zijn als God – helaas zijn we dit niet vergeten, integendeel, we hebben het zo vanzelfsprekend gevonden en ons daardoor van God losgemaakt zodat velen Hem nu als volkomen overbodig beschouwen.

Nieuwe wereldreligie

De gevolgen worden steeds beangstigender! De oorlog van Rusland tegen Oekraïne is momenteel het trieste hoogtepunt van de wereldwijde chaos! Overal ter wereld proberen alleenheersers de macht in hun land te grijpen – tegen welke prijs dan ook. Klimaat en opwarming van de aarde zijn nu de nieuwe wereldreligie geworden – en overal heerst schokkende hulpeloosheid.

Habakkuk

In het tweede hoofdstuk schrijft de profeet Habakkuk op wat God aankondigt als oordeel over mensen, namelijk over mensen die uit puur egoïsme andere mensen onderdrukken, die volkeren uitroeien om zichzelf te verrijken, die hun eigen goden scheppen voor wie ze zich vereren! Het is een hoofdstuk waarvan de tekst eeuwenoud is en toch beangstigend actueel.

Maar ongeveer in het midden van dit tweede hoofdstuk staat een heel opmerkelijk en ook bemoedigend vers: “Want de aarde zal vol worden met de kennis van de heerlijkheid van de HEERE, zoals het water de bodem van de zee bedekt.” (Habakkuk 2:14)

Wat een prachtige voorzegging is dit! Er komt een tijd dat alle mensen hier op aarde vervuld zullen zijn van het erkennen van de heerlijkheid van de Heer.

Hoopvolle toekomst

Het lijkt vreemd om dit te geloven met alle chaos om ons heen. De huidige chaos lijkt niet te stoppen en het lijkt erop dat de mensheid het tij niet zal kunnen keren. Zij zal dat niet op eigen kracht kunnen zonder Gods ingrijpen – maar God zal er op Zijn tijd voor zorgen dat deze aarde weer een tijd zal meemaken waarin mensen met niets anders bezig zullen zijn dan met het erkennen van de heerlijkheid van God.

Oh, je bedoelt dat het moeilijk is om dat te geloven? Ik weet zeker dat het toch komt – want God heeft het beloofd in Zijn Woord!

Lars Krüger

Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies