Definitief

Column – In de late winter van 2021 woedde in onze regio Münsterland een zware storm, die onmiskenbare sporen naliet: daken werden beschadigd, bomen vielen om en de omgevallen bomen beschadigden de bovenleidingen, zodat ook het treinverkeer lamgelegd werd.

Beroepsmatig moet ik in de winter vrij regelmatig mijn collega’s in de Botanische Tuin bezoeken, en daarvoor gebruik ik het pad door de kasteeltuin. Tijdens de storm en tot de stormschade hersteld is, is dit pad om veiligheidsredenen afgesloten. Het pad leidde mij altijd langs een sterke, oude eik. Deze eik moet aan de voet een goede meter in diameter zijn geweest, misschien zelfs iets meer.

Letterlijk versplinterd

Toen ik deze oude eik na de eerder genoemde storm passeerde, stopte ik geschrokken! De machtige boom was letterlijk versplinterd door de kracht van de storm op een hoogte van ongeveer 3,5 meter – alsof een reus deze boom gewoon had weggedraaid! De stam was over het pad gevallen, maar het pad was inmiddels vrijgemaakt, en het deel van de stam met de breuk ligt nog steeds op de plaats van het ongeluk.

Dit beeld doet me denken aan een vers uit het boek Prediker! In hoofdstuk 11 zegt Salomo in vers 3: “Of een boom naar het zuiden valt of naar het noorden, op de plaats waar de boom valt, daar blijft hij liggen.”

Een omgevallen boom betekent voor ons iets definitiefs! Een omgevallen boom kan nooit meer omhoog, kan niet opnieuw geplant worden. Zijn wortels zijn afgescheurd en zelfs als zijn bladeren nog enige tijd groen zijn, zal hij sterven.

Parallel

Voor ons mensen is dit een belangrijk beeld: er is een moment waarop alles in ons leven definitief wordt, waarop er geen weg meer terug is! Dit tijdstip is het moment waarop we sterven!

• Als we ruzie hebben gehad met een persoon, dan kunnen we die ruzie niet meer bijleggen, geen vergeving meer vragen en ook geen vergeving meer schenken. Wat overblijft is een persoon die misschien teleurgesteld en verbitterd is.

• Als we een belofte hebben gedaan, kunnen we die niet langer nakomen, we kunnen onze geliefden niet langer vertellen dat we van hen houden….

Er zijn dus veel dingen in het leven waarbij het belangrijk is om ze direct te doen, want wie van ons weet hoe lang hij of zij nog op deze aarde mag zijn? Er zijn dingen, zoals een onopgelost geschil, die te belangrijk zijn om lang uit te stellen.

Ook omdat onopgeloste intermenselijke zaken andere mensen kunnen breken! Op de foto staat naast de gebroken eik een kleinere beuk, die door de vallende eik is meegevoerd en ook gebroken. Zelfs als hij weer uitloopt en verder groeit, zul je altijd het litteken erop zien!

De belangrijkste beslissing

De belangrijkste beslissing is hoe jij je verhoudt tot God! Hoe ziet je Hem? Is Zijn Zoon, Jezus Christus, aan het kruis gestorven voor jouw schuld en zonde? Weet je de dag nog waarop je de Heere Jezus om vergeving vroeg voor je schuld en zonde? Of geef je misschien niets om God, en denk je dat je eerst van het leven wilt genieten en nog tijd genoeg hebt om deze beslissing te nemen?

Je zegt dat je nog tijd genoeg hebt! Echt? Wie kan je dat garanderen? Wie garandeert je dat een ongeluk of een medisch noodgeval de belangrijkste beslissing van je leven niet binnen enkele seconden van je wegneemt? Of wie garandeert je dat je geest helder blijft tot je laatste adem? Op het moment van je dood is het te laat om een beslissing te nemen! Waar je dan valt, daar blijf je voor eeuwig!

Weet je waar je zult vallen?

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies