Peter en Annemarie Dekker: ‘Gevaarlijk of niet, we moesten erheen’

In een aflevering van RD ‘Uit of Thuis’ vertellen Peter en Annemarie Dekker over hun werk voor CAMA-zending in Indonesië. Jarenlang hadden ze een schoenmakerij in Leerdam. Tot Peter op zijn 50ste besloot om zijn carrière om te gooien en theologie te gaan studeren. Hij ervaarde een sterke roeping naar het zendingsveld.

Zijn vrouw Annemarie hoopte dat het over zou waaien, maar tijdens de voorbereidende reis zag ze de leegte bij mensen en ging haar hart open. Het gebied waar ze woonden en werkten is er een ondergrondse kerk. “We gingen er niet heen als markt voor de deur was.” Het is er gevaarlijk om te evangeliseren, toch ervaarde Peter “mijn leven is niet afhankelijk van wat ik wil, maar wat God wil.”

Peter en Annemarie Dekker

Peter en Anne-Marie zijn uitgezonden om in Zuid-Sulawesi (Indonesië) de kerk te ondersteunen. Ze werken samen met lokale CAMA gemeenten en de Jaffray University. Samen met studenten zijn ze bezig met het opzetten van ondernemingen in het gebied ten zuiden van Makassar. Deze ondernemingen zorgen ervoor dat er bruggen gebouwd worden tussen de christelijke studenten van de Jaffray University, de plaatselijke kerk en de moslimbevolking in het gebied. Belangrijk is dat de ondernemingen een toegevoegde waarde bieden voor het leven in het relatief arme gebied.

Podcast SDOK

Peter Dekker vertelt in de podcast van SDOK ‘De stem’ hoe het is om al 5 jaar zendeling te zijn in het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld. In het gebied waar hij en Anne-Marie wonen en werken zijn maar 40 christenen, terwijl er ongeveer 3 miljoen mensen wonen. Ook vertelt Peter dat de spanningen soms flink oplopen en er heftige dingen gebeuren. Luister hieronder de podcast waarin hij vertelt over onthoofding van christenen, bomaanslagen bij kerken en toenemende radicalisering. Maar ook mensen die tot geloof komen!  

Hieronder nemen we een stukje over van hun persoonlijke website www.pamakassar.nl om Peter en Annemarie zo wat beter te leren kennen.

Meer over Peter

Ik ben geboren in 1964, na mijn middelbare schoolopleiding ben ik gaan werken als schoenmaker. Eerst bij een filiaalbedrijf, maar vanaf 1996 als zelfstandig ondernemer. In 2011 ben ik theologie gaan studeren aan de Hogeschool Windesheim. De vrije minor keuze heb ik gedaan op het Baptisten Seminarium. November 2015 was ik klaar met de opleiding. Mijn afstudeeronderzoek zorgde ervoor dat ik in gesprek raakte met CAMA. Zij zochten een ondernemersechtpaar wat in Indonesië verbinding zou kunnen leggen tussen de islamitische en christelijke bevolking door ondernemingen te gaan opzetten.

Na een orientatie reis in februari 2016 besloten we het sollicitatietraject in te gaan. Juli 2016 werden we officieel aangesteld door CAMA. We zijn januari 2017 vertrokken naar Sulawesi.
Ik ben getrouwd met Anne-Marie in 1988, samen kregen we drie kinderen: Matthijs (1990), Tobias (1992) en Talitha (1996). De oudste twee kinderen zijn getrouwd, Talitha heeft een relatie. Maart 2016 ben ik opa geworden van een drieling, 2 meisjes en 1 jongen. In Maart 2016 is ons vierde kleinkind geboren (jongen). Naast mijn werk in de schoenmakerij ben ik actief geweest in het verenigingsleven (politiek en schaken) en een aantal jaren lid geweest van de branchevereniging in de schoenmakerij. Mijn grootste hobby is muziek luisteren.

Meer over Anne-Marie

In 1968 ben ik geboren in St. Maartensdijk, een klein dorpje in Zeeland. Daar groeide ik op met nog 3 broers en een zus. Na een logeerpartij bij mijn penvriendin in Asperen leerde ik Peter kennen in de schoenmakerij. In 1988 zijn we getrouwd en gingen we in Gorinchem wonen. We kregen daar 3 kinderen, Matthijs, Tobias en Talitha. In 1997 hebben we de schoenmakerij gekocht met het pand in Leerdam. De kinderen werden groter en ik werkte ondertussen mee in de schoenmakerij.

In 2008 ben ik de opleiding als Kraamverzorgende gaan doen, dit is altijd een wens van mij geweest. Ik heb mijn diploma gehaald en werk nu nog steeds met plezier intussen nu al 8 jaar, als Kraamverzorgende. De bevalling en de eerste dagen van het nieuwe leven is iedere keer weer uniek. Ook ben ik actief in de Ondernemings Raad van de kraamzorgorganisatie.

Sinds 6 maart 2016 ben ik oma van een drieling wat heel mooi en bijzonder is. Mijn hobby’s zijn: lezen, hardlopen, wandelen, bijkletsen met vriendinnen, puzzelen, kleding naaien en nog veel meer ……

Makassar, Indonesië

Anne-Marie vervolgt: Februari 2016 zijn we op oriëntatie geweest in Makassar, Indonesië. De eerste dagen in Makassar was een cultuurschok voor mij overal rotzooi, hutjes, scooters, hitte en mensen. God, is dit wat U wilt? Ik was erg verdrietig en in de war, totdat we na een week in de taxi zaten en ik liefde voelde stromen voor deze chauffeur. Ik begon een gesprek met hem in mijn gebrekkig Engels. Dit vervolgde met de mevrouw van de wasserette en met de studenten op de universiteit. Ik kreeg liefde voor deze mensen, heb contact gezocht met verloskundigen daar en moeders gesproken wat hun ervaringen zijn bij de geboorte van hun kind.

De rotzooi en de stank waren niet verdwenen maar ik zag het niet meer. Ik zie uit om naar Makassar te gaan, na te gaan denken, voelen en kijken wat wij kunnen betekenen voor de mensen daar. Het zal niet makkelijk zijn om de kinderen, familie en vrienden achter te laten, maar ik merk dat God werkt. Hij zal rust geven en Hem wil ik volgen.

Over Peter en Anne-Marie: www.pamakassar.nl
Meer over CAMA zending: www.camazending.nl
Meer over het RD: www.rd.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies