Campagne Chris & Voorkom: Mediawijs naar het Voortgezet Onderwijs

Chris & Voorkom doet op 31 mei (nationale buitenspeeldag) de aftrap van de campagne “Mediawijs naar het Voortgezet Onderwijs”. De landelijke actie duurt tot en met de zomervakantie en richt zich vooral op groep 8-ers.

Tot de zomervakantie loopt de campagne “Mediawijs naar het Voortgezet Onderwijs”. Chris & Voorkom, een landelijk werkende preventieorganisatie, vraagt hiermee aandacht voor alles wat er via (Sociale) media op jongeren afkomt. De campagne richt zich met name op groep 8-ers.

Groep 8-ers

Groep 8-ers: er gebeurt in korte tijd zoveel: de musical, kamp, afscheid nemen van klas en school. En dan volgt na de zomer de grote stap naar de middelbare school. Zo’n grote stap gaat gepaard met allerlei andere grote stappen: bijvoorbeeld een nieuwe (elektrische!?) fiets of een smartphone.

Workshops

En wat geef je ze als leraar of als ouder dan nog mee; in die laatste maand? Chris & Voorkom hebben een aantal workshops over mediawijsheid, gericht op groep 8-ers of hun ouders, ontwikkeld samen met scholen. Daarnaast benadert de stichting jongeren via sociale media om te komen praten op de chat van chatmetchris.nl.

Een ouder vertelt

Een ouder vertelde ons: “Dit kennen wij niet van vroeger, of in ieder geval zat het niet in onze broekzak zoals nu. Uiteindelijk draait het erom dat onze kinderen zelf een moreel kompas ontwikkelen. Want vroeger of later krijgen ze toch alles voor hun ogen. Dat gaan we als ouders niet voorkomen”.

Schermen

Jan Pieter Verweij, directeur van Chris en Voorkom en zelf ook vader van drie kinderen: “Die schermen hebben een enorme aantrekkingskracht; bij ons thuis op ons alle vijf. Dat vraagt naast regels ook een goed gesprek, maar ook een consequente voorbeeldfunctie. En dat consequent zijn is flink oefenen”.

Toenemend smartphonegebruik

Aanleiding voor de campagne zijn de vele signalen van jongeren en ouders in het begin van de middelbare school over toenemend smartphonegebruik en tegenvallende schoolresultaten. Jan Pieter Verweij: “De stap naar een smartphone is best een stap, daar mag aandacht voor zijn wat dat van ouders en jongeren vraagt”. Scholen die mee willen doen, kunnen zich melden bij info@chrisvoorkom.nl.

Auteur: Jan Pieter Verweij
Meer informatie: www.chrisvoorkom.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies