Oden van Salomo lanceert vierde album

Onlangs verscheen het vierde en laatste deel van de serie De Oden van Salomo. De serie is gemaakt door een groep muzikanten en schrijvers die de gelijknamige liederen en gebeden van de eerste christenen weer wil laten horen. Deze oden zijn waarschijnlijk de oudste verzameling christelijke liederen en gebeden die bewaard zijn gebleven. Ze zijn geschreven tussen het jaar 80 en 120 na Christus in het Syrisch dat een vorm is van het Aramees, de taal die Jezus en zijn leerlingen spraken.

De Oden van Salomo zijn lang onbekend gebleven en pas in 1909 weer ontdekt. Na deze ontdekking werden er al snel meerdere vertalingen gemaakt. In 2011 kwam een vertaling van Gie Vleugels bij saxofonist, componist en producer Sjoerd Visser terecht. Hij werd enthousiast van de vele meeslepende (feest)liederen die de Aramese christenen zongen voor hun Redder in soms moeilijke levensomstandigheden. Samen met de dichters van de Psalmen van Nu, Menno van der Beek, Sergej Visser en Roeland Smith, vertaalde hij de liedteksten naar hedendaags Nederlands en naar muziek die daarbij aansluit.

Keltische invloeden

Sjoerd Visser vond al snel meer mensen die zijn enthousiasme over de Oden van Salomo deelden. Aan dit vierde album werkten zangeres Suzan Renkema-Paas en zanger William Wixley mee. Frank van Essen (bekend van de Britse groep Iona)bespeelde veel instrumenten waaronder de viool en bodhrán (Ierse lijsttrommel). Luca Genta is op de cello te horen. Sjoerd Visser verzorgde zelf de arrangementen met de saxofoon, toetsen, uilleann pipe en tin whistles. Door de keuze van instrumenten doen de liederen eerder denken aan Keltische muziek dan liederen uit het Midden-Oosten.

Toegankelijk

De melodieën doen ook eerder Europees aan dan dat ze associaties oproepen met Midden-Oosten. Dat zal een bewuste keuze zijn om de Oden van Salomo toegankelijk te maken voor Nederlandse christenen en geschikt om te zingen in kerkdiensten of tijdens andere christelijke bijeenkomsten. Evenals bij de Psalmen voor Nu zal dit sinds de verschijning van het eerste deel van de Oden van Salomo vast regelmatig gebeurd zijn. Bijna tien jaar geleden, in oktober 2013, zag de eerste cd van de Oden van Salomo het levenslicht. De titeltrack van dit vierde album, Boven alle onrust uit, is bijvoorbeeld een track die eenvoudig mee te zingen is. Het is geschreven naar aanleiding van ode 36 uit de Oden van Salomo. Het wordt het zegenlied genoemd.

Ecovata verzorgt de distributie van dit album: www.gospeluitdelagelanden.nl
Meer info over de Oden van Salomo: www.odenvansalomo.nl
Op 28 november 2022 maakten we dit fotoverslag van het concert
Auteur: Rosanne de Boer
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies