Delise schreef lied over bouwen op de rots


Delise bracht afgelopen vrijdag haar single ‘De diepte in’ digitaal uit. Dit nummer is op diverse muziekplatforms te beluisteren zoals YouTube. Het is de laatste single van haar album ‘Ik ken je’ dat vorig jaar verscheen. De Nederlandse zangeres haalde haar inspiratie voor dit lied uit Lucas 6:48 dat gaat over een man die zijn huis op een rotsgrond bouwt en een stevige fundering aanlegt. In dit nummer vraagt Delise zich af wie tegenwoordig denkt aan een fundament en goed verankerd is in dit leven.   

Delise haalde de inspiratie voor dit nummer uit een heel bekende gelijkenis in de Bijbel: over de wijze man die zijn huis bouwde op de rots en de dwaze man die zijn huis bouwde op het zand. “Dit verhaal zette me aan het denken. Het is zo belangrijk om éérst een goed fundament op God, de rots, te leggen voordat we gaan bouwen of aan de slag gaat met een plan”, vertelt ze. “Met mijn bandleden hoop ik dat dit nummer voor velen opbouwend is en dat mensen (weer) worden uitgenodigd om te graven, uit te diepen en het fundament op de Rots te leggen.”

Bescheiden

Als tiener stond ze al op het podium. Haar liedjes werden toen opgemerkt door Robin Groenveld, de organisator van Vrienden van Amstel LIVE. Hij bracht haar in contact met Bas Kennis van BLØF die aanbood haar te coachen en haar met zijn band te begeleiden. Naar Delises optreden in Groot-Brittannië ging de begeleidingsband van Anouk mee. Toch bleef Delise bescheiden. Ze wil de eer aan God geven en niet aan haarzelf. “Het gaat erom op wie je bouwt. Denk aan het huis op zand en op de rots. Ik zing op mijn album ‘Ik ken je’ over wat Hij doet in mijn leven.”

Persoonlijk

“Het album ligt dichtbij mijn hart en is heel persoonlijk. Ik neem de luisteraar mee op reis langs thema’s die mijzelf raakten in de afgelopen tijd. Vaak schrijf ik songs naar aanleiding van een proces waar ik zelf doorheen ga”, vertelt Delise met een mijmerende blik in haar ogen. “Wat dat betreft is liedjes schrijven voor mij een manier van verhalen vertellen. Met de liedjes van het nieuwe album hoop ik de luisteraar aan het denken te zetten, te laten genieten en te bemoedigen. En misschien herkennen ze zichzelf in wat ik schrijf.”

Dagboek

“Ik ben de afgelopen tijd veel bezig geweest met deze vraag: ‘Waar bouw ik op?’ Denk aan het huis op dat op zand gebouwd is en het huis op een rots. Jezus vroeg: ‘Welke van de twee blijft staan bij een storm?’ Als tiener merkte ik al dat het als artiest belangrijk is dat je weet waarvoor  je staat en wie je bent.” Ze besefte dat er een diep verlangen in haar is om voor God te zingen. “Daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. Ik schaamde me als tiener niet voor mijn geloof en zong erover. In de tijd dat ik met Bas Kennis (BLØF ) werkte, schreef ik ook veel christelijke liedjes. Dat ik muziek maakte over wat me bezighield, vonden ze juist interessant. Die eerlijkheid sprak hen aan. Ik maakte toen vaak van de teksten uit mijn dagboek een verhaal en zette dat op muziek. Ik zong over liefdesverdriet, je afzetten tegen de wereld, van alles wat je als tiener bezig houdt. Die openheid sprak ook de begeleidingsband van Anouk aan die met me meeging naar Groot-Brittannië.”

BLØF

“Hoe ik met hen en BLØF in contact kwam? Ik liet tijdens een bijles voor wiskunde een keer een cassettebandje met mijn eigen muziek aan mijn leraar horen. Hij gaf deze aan de drummer van Hans de Booij (bekend van het lied Annabel). Hij was onder de indruk. Via hem kwam ik in contact met Robin Groenveld, organisator van de Vrienden van Amstel LIVE, en leerde ik Bas Kennis van BLØF kennen. Hij wilde me coachen en begeleiden. Van hem heb ik zoveel geleerd over liedjes schrijven, opnemen en optreden. Daarvan heb ik nog profijt.”

Juriste

Delise won op jonge leeftijd al diverse prijzen. Zo eindigde ze bij de Battle of the Bands in Londen op de tweede plaats. Ze kreeg een eervolle vermelding tijdens de International Songwriter Competition in Amerika. Ook trad ze op in Ahoy en Delise zong het liedje ‘Like an angel’ in voor de film Het Schnitzelparadijs. In 2008 nam Delise deel aan het programma Rock Nation op RTL5 en deed ze mee aan X-Factor op RTL4. Toch besloot ze niet een bestaan als artieste op te bouwen. Had ze nog een grotere passie? Delise: “Ik koos voor een studie Rechten en daarna voor een baan als juriste. Ik wilde advocaat worden en mijn eigen advocatenbureau opzetten. Dat was mijn plan.” Af en toe trad ze nog op en ze mocht zelfs de titel Beste Songwriter van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden in ontvangst nemen.

Nederlandstalig

Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest als jurist ging ze zich in 2016 weer meer aan de muziek wijden. Dat gebeurde na een burn-out in 2015. Sinds haar comeback koos Delise voor Nederlandstalige nummers. “In de tijd dat ik met Bas Kennis werkte, vroeg hij en Robin Groenveld me soms waarom ik niet in het Nederlands zong. Daar wilde ik toen nog niet aan. Ik moest hiervoor nog over een drempel. Tijdens mijn burn-out ontdekte ik dat het Nederlands dicht bij mezelf ligt. Met Henk Pool (bekend van Guus Meeuwis en Marco Borsato) ben ik Nederlandstalige liedjes gaan schrijven onder andere voor mijn debuutalbum Bladzijde 1 uit 2018. De ep uit 2020 en ook dit album zijn Nederlandstalig. Maar ik sluit niet uit dat ik nog eens in het Engels ga schrijven.”

Auteur: Rosanne de Boer
Foto: Delise
Meer informatie: www.delisemusic.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies