MAF ondersteunt noodhulp voor vluchtelingen in Soedan

Meer dan 1,4 miljoen kinderen, vrouwen en mannen zijn getraumatiseerd en op de vlucht. Het conflict in Soedan woekert voort. De vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen, zijn kwetsbaar onderweg. Mensen vertellen over hoe ze belaagd werden toen ze uit Khartoum, de hoofdstad van Soedan, vluchtten. Sommigen zagen zelfs hoe meisjes en vrouwen werden verkracht. Nu verblijven ze in overvolle vluchtelingenkampen, waar gebrek is aan toiletten, goede beschutting en basisvoorzieningen.

Gebrek

De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Het vluchtelingenkamp in Renk is een zeer droge, open plek waar maar weinig bomen staan. Er zijn geen toiletten, basisvoorzieningen of goede beschutting. Sommige mensen hebben tenten gekregen, maar voor anderen was er niet genoeg. Zij gebruiken dunne lakens om zichzelf en hun kinderen te beschermen tegen de zon.

Belaagd

De vluchtelingen komen in grote getale aan. Meer dan hulpdiensten aankunnen. De verhalen zijn schrijnend. “Mensen vertellen ons dat ze belaagd werden toen ze uit Khartoum, de hoofdstad van Soedan, vluchtten. Sommigen zagen zelfs hoe meisjes en vrouwen werden verkracht.” Ook in het vluchtelingenkamp zelf ziet Paul met eigen ogen het leed dat mensen overkomt: “Vlak voor mijn neus verloor een vrouw haar eerstgeboren baby. Het meisje werd slechts 22 dagen oud. Ze stierf omdat ze te weinig vocht in haar lichaampje had. Haar moeder had al dagen niet gegeten en daardoor niet genoeg melk om haar te voeden. Er is dringend hulp nodig!”

MAF, schakel in noodhulp

Naast het team van dr. Paul Gal Atem, vliegt MAF ook andere hulporganisaties naar noordelijke gebieden van Zuid-Soedan, om de benarde situaties van vluchtelingen te ondersteunen. Er is momenteel geen civiel luchtverkeer in en uit Soedan. Maar MAF blijft haar programma’s in grenslanden Tsjaad en Zuid-Soedan voortzetten.

In veiligheid

MAF-piloot Jonathan Pound, kon een aantal vluchtelingen, die oorspronkelijk uit Zuid-Soedan kwamen, maar woonachtig waren in Soedan, in veiligheid brengen. Hij vloog hen naar de plaats waar ze vandaan kwamen. “De wanhoop op de gezichten is duidelijk. Iedereen heeft zijn en haar hartverscheurende verhaal. Ik wilde dat ik meer kon doen om te helpen, maar ik was heel blij dat ik een kleine schakel kon zijn in de hulp aan deze mensen.”

Doneer aan MAF-noodhulp: www.maf.nl
Auteur en foto: MAF

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies