Overvolle Open Dag van de MAF op vliegveld Teuge

Vandaag organiseerde de MAF op vliegveld Teuge een Open Dag met als thema: ‘Naar het uiterste’. De 8000 bezoekers zagen en beleefden wat er in de afgelegen dorpen gebeurt nadat het vliegtuig is geland. De Open Dag was goed georganiseerd en werd mogelijk gemaakt door de inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Wel was het terrein overvol. Overal stonden lange rijen wachtende bezoekers en er waren veel opstoppingen.

Verder dan ver! Daar waar de Afrikaanse zon ondergaat, waar de jungle van Papoea geen einde kent en de Surinaamse rivieren alsmaar blijven stromen. Daar vliegt de MAF. Iedereen bereiken met Gods liefde, die droom leeft sinds 1945. De droom vraagt het uiterste, maar dat is het waard. Vliegen op de limieten, opereren in gevaarlijke gebieden, werken met precisie en discipline, leven onder moeilijke omstandigheden.

Het programma

Er was een doorlopend programma op vliegveld Teuge. Er was veel te zien. Soms waande je je in de wereld van landen ver weg. Ook was het mogelijk om een vliegtuig van binnen en van buiten te bekijken. Bezoekers konden luisteren naar de wonderlijke verhalen waarin God aan het werk is. Verder kon men in gesprek te gaan met een piloot, en er waren veel momenten van ontmoeting met elkaar.

Seminars

Alle seminars werden twee keer gegeven zodat de bezoekers, ongeacht hun aankomsttijd, voldoende mogelijkheid hadden om een of meerdere seminars te volgen. Een groot aantal piloten, monteurs en IT’ers was op de Open Dag aanwezig. Tijdens de indrukwekkende seminars vertelden zij wat ‘naar het uiterste’ voor hen betekent. Ook Mercy Ships, Wycliffe en ZOA waren op bezoek en vertelden hoe zij hun werk doen op de meest uitdagende plekken ter wereld.

Naar het uiterste, vraagt het uiterste – Arjan Paas

Het is één van de moeilijkste landen om te vliegen: Papoea-Nieuw-Guinea. Hoe leven mensen in afgelegen gebieden waar de snelweg een met de hand gekapt pad door de jungle is en MAF het enige snelle transport is? Arjan Paas vliegt al ruim tien jaar voor MAF en vertelt over de impact van MAF in dit prachtige land.

Vrouw achter de missiepiloot – Elseline Bakker

Misschien ben je haar online al eens tegengekomen. Elseline blogt en vlogt regelmatig en zo eerlijk mogelijk over het missie-leven dat zij heeft met haar man Rutger en hun drie kleine kinderen. Waarom zou je met je gezin dit doen? En vooral hoe die je zoiets?

Doe iets! Anders gebeurt er nooit iets – Joost en Anke Gerritsen

De een was als kind bang voor de brandweer, de ander werd brandweer in de haven van Rotterdam. Totdat een zendingsreis naar Albanië én ‘Next Destination’ hun leven veranderde. Binnenkort vertrekken ze naar Tsjaad, samen met hun twee kleine kinderen. Waarom zou je?

Bijbels in de Jungle – Jaap Putters

Jaap was er getuige van dat mensen, diep in de jungle, voor het eerst in hun leven een Bijbel in hun eigen taal in handen krijgen. Ook vertelt hij hoe het is om als ‘buitenstaander’ binnen te komen in een stam en hoe je omgaat met verschil in cultuur en gebruiken.

Een dag van uitersten – Corné Noordhoek

Geen dag hetzelfde! Piloot Corné vertelt over een vliegdag vol uitersten. Terwijl hij in het ene dorp een lading schoolboeken aflevert onder groot gejuich van de bewoners, ligt er niet veel later een doodzieke man in zijn vliegtuig die vecht voor zijn leven. Hoe ga je als piloot om met zoveel verschillen in je vliegtuig? Wordt de bagage in je vliegtuig persoonlijke bagage?

Op de vlucht: Uiterst uitzichtloos – Rembrand Rodenburg

Verschillende landen in Afrika worden verscheurd door burgeroorlogen en politieke onrusten. Sommige mensen zijn voortdurend op de vlucht. Hebben zij hoop? Houden zij hoop? Piloot Rembrand vliegt regelmatig naar vluchtelingen die uit Zuid-Soedan zijn gevlucht en nu in de vluchtelingenkampen in Oeganda wonen.

De toekomst van luchtvaart. Wat doet MAF? – René Don en Ruud Vos

René (MAF-piloot) en Ruud (luchtvaartjournalist) vertellen over de toekomst van luchtvaart. Bijvoorbeeld hoe een flightsimulator in het vlakke Teuge piloten helpt te vliegen in de bergen. Hoe gaat MAF om met duurzaamheid? En wat is de toekomst van elektrisch vliegen? Is elektrisch vliegen een optie voor MAF?

Verhuizen naar het uiterste – Marijn en Noortje Goud

Met je gezin uitgezonden worden is één ding. Maar om vervolgens de roeping te ervaren naar een compleet afgelegen gebied te verhuizen is écht naar het uiterste gaan. Marijn en Noortje verhuisden met hun kinderen Salomé en Judah naar Cavango, midden in Angola. Hoe doen ze dat en hoe vinden ze dat? En vooral, hoe is het om écht naar het uiterste te gaan?

Hoe vliegt een vliegtuig – Henk ten Cate & Gert Post

Hoe kan eigenlijk een voorwerp van een paar duizend kilo in de lucht blijven? En hoe krijg je een vliegtuig de lucht in? Henk en Gert, beide vlieginstructeurs, geven op een leuke manier uw eerste (theorie)vliegles. Geschikt voor jong en oud!

Crosscultureel, vraagt dat veel? – Stefan Maliepaard

De monteurs houden het vliegtuig in de lucht. Maar hoe voer je een 100-uurinspectie uit als jouw cultuur een andere manier van werken meebrengt dan die van de lokale collega? Stefan neemt je een dag mee in de hangaar en vertelt je hoe verschillende culturen samenwerken om het vliegtuig in de lucht te houden.

Over je grenzen, binnen de grenzen

Het is mooi om te horen hoe anderen roeping vormgeven door te dienen in een land ver weg. Maar moet het allemaal ver van huis? Zijn er grenzen aan het helpen van anderen en het Evangelie delen? Hij is een piloot in een gesloten land en daarvoor in Haïti. Aan de hand van verhalen uit de praktijk houdt hij je een spiegel voor: ga jij naar het uiterste of juist tot het uiterste op je eigen plek?

Vliegen onder de radar

Onze MAF-piloot en zijn vrouw vertellen over het leven en werken in een gesloten land. Een land dat zij echt hun ‘thuis’ noemen. Hoe is het om te vliegen en te leven in zo’n land. (Hoe) draag je je geloof uit? Kan je ‘open’ zijn in een gesloten land?

Vliegavonturen van Nederlands eerste MAF-piloot – Jan Zwart

Niet meer weg te denken op de Open Dag: de prachtige verhalen van Jan Zwart (mede-oprichter MAF Nederland). In de jaren ’70 en ’80 vloog hij in de jungles van Ecuador en Colombia. Vandaag vertelt hij een aantal van zijn prachtige avonturen. Uiteraard kunt je hier jouw exemplaar van het boek “Draagkracht” door Jan laten signeren.

Dilemma…

Met wat voor dilemma’s krijg je te maken als je opeens aan de andere kant van de wereld woont? En welke dilemma’s doemen op als je achter de stuurknuppel in de cockpit zit? Kom erachter in de ‘Dilemmatent’. Het eerste dilemma: durf je hier naar binnen?

Kinderprogramma

Kinderen hadden een compleet eigen programma! Tijdens dit programma gingen zij zelf aan de slag met de vaardigheden die een MAF-piloot moet hebben. Ze deden spellen, knutselen, luisterden naar een verhaal en leven zich uit op het afgesloten kinderterrein.  Terwijl de kinderen zich vermaakten in het kinderprogramma hadden ouders precies de tijd om ongestoord twee seminars te volgen of rond te lopen langs alles wat te zien en te beleven is. Het kinderprogramma is voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Auteur: Redactie / info website MAF
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.maf.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies