Ziekenhuisschip Global Mercy arriveert in de haven van Sierra Leone

Freetown, Sierra Leone – De Global Mercy, het grootste en nieuwste ziekenhuisschip van Mercy Ships, is gisteravond aangekomen in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Het is de zesde keer dat Mercy Ships op uitnodiging van de regering dit land bezoekt. De komende tien maanden werkt de organisatie samen met het Ministerie van Volksgezondheid.

Tot juni 2024 is het doel om gratis chirurgische operaties aan te bieden aan inwoners van Sierra Leone en specialistische trainingen te geven aan professionals in de gezondheidszorg. ​

5 algemeen chirurgen voor meer dan 8 miljoen inwoners

De medische nood in Sierra Leone is hoog: in het land met meer dan 8 miljoen inwoners zijn er slechts 5 algemeen chirurgen. Ter vergelijking: Nederland telde in 2022 in totaal 1421 algemeen chirurgen op ruim 17 miljoen inwoners. Schattingen van het aantal noodzakelijke, maar niet uitgevoerde operaties lopen op tot wel 91%. Mercy Ships wil tijdens de werkperiode zo’n 2.350 operaties uitvoeren aan boord van de Global Mercy.

Een Nederlands tintje

De werkperiode in Sierra Leone heeft een Nederlands tintje door de Nederlandse landendirecteur van Mercy Ships ter plaatse: Sandra Lako. Zij maakte als tiener en dochter van een Nederlandse verpleegkundige op de Anastasis in 1992 de eerste werkperiode van Mercy Ships in Sierra Leone mee. Daarna besloot ze tropenarts te worden. Nu zet ze zich opnieuw in voor de missie.

Sandra: ‘Sierra Leone heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt bij de wederopbouw van de gezondheidszorg, na de burgeroorlog en de Ebola-uitbraken in 2014 en 2015. Tegelijkertijd kent het land grote uitdagingen als het gaat om medisch personeel. Er is grote behoefte om chirurgisch personeel op te leiden. Dit biedt Mercy Ships een unieke kans.’

Kennis lokaal overdragen

Dr. Mustapha Kabba van het Ministerie van Volksgezondheid, reageert op de komst van de Global Mercy:

‘Mercy Ships zal de ernstige zieken behandelen die we normaal gesproken in Sierra Leone niet kunnen helpen, en tegelijkertijd een platform bieden voor jonge artsen om opgeleid te worden tot chirurg. Er zijn geen mond-, kaak- en aangezichtschirurgen in Sierra Leone. Dat Mercy Ships komt met hun chirurgen zien we als kans voor lokale collega’s om te leren, zodat we deze kennis ook lokaal kunnen overdragen.’

Een uitgebreide vooruitblik op de werkperiode in Sierra Leone, waarin Sandra Lako en Dr. Mustapha Kabba aan het woord komen:

Een meerjarig partnerschap voor operaties en trainingen

De levensveranderende operaties die Mercy Ships aanbiedt, bestaan onder andere uit het verwijderen van tumoren, het corrigeren van gespleten lip en gehemelte, het verwijderen van staar, orthopedie en reconstructieve plastische chirurgie. Patiëntselectieteams hebben in de afgelopen tijd op 8 locaties patiënten geregistreerd en beoordeeld, zowel in het binnenland als in de omgeving van Freetown, ter voorbereiding op de aankomst van het schip.

Naast operaties zal Mercy Ships opleidingen en trainingen verzorgen binnen de specialismes chirurgie, verpleging, biomedische techniek, steriele verwerking en anesthesie. Het meerjarige partnerschap van Mercy Ships met Sierra Leone richt zich op het versterken van het volledige chirurgische zorgsysteem door te investeren in zorgprofessionals uit Sierra Leone.

Over Sierra Leone

Sierra Leone, een snelgroeiend land met meer dan 8 miljoen inwoners in West-Afrika, heeft een veerkrachtige bevolking en een rijk cultureel tapijt. Hoewel er de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt, kampt het land nog steeds met grote uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, met name op het gebied van chirurgische ingrepen. De toegang tot veilige en tijdige chirurgische ingrepen blijft een groot probleem, waardoor een aanzienlijk deel van de patiënten in het land niet op tijd wordt geopereerd.

Auteur: Alinda Lenting
Meer informatie: www.mercyships.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies