Alle 150 Bijbelgenootschappen uit de wereld bijeen in Egmond aan Zee

De United Bible Societies, het wereldwijde samenwerkingsverband van de ruim 150 Bijbelgenootschappen, houdt van 12-18 oktober zijn World Assembly in Egmond aan Zee. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) is gastheer van de circa 400 gasten uit alle werelddelen. Op 14 oktober wordt de Migration Bible gepresenteerd en op 15 oktober is er een speciale kerkdienst in de Westerkerk in Amsterdam.

Elk Bijbelgenootschap kent de context in zijn eigen werkgebied het beste en in UBS-verband overzien de gezamenlijke Bijbelgenootschappen in welk land een Bijbelvertaling nodig is. Of een project voor Bijbelverspreiding of engagement met de Bijbel. De UBS ontwikkelt, monitort en evalueert deze projecten. In Egmond aan Zee kijkt men terug op de jaren vanaf de vorige World Assembly, in 2016 in Philadelphia. En bepaalt men de strategie voor de komende jaren.

Thema’s, Migration Bible en viering

Het hoofdthema van de World Assembly is ‘Verzoening’. Dat wordt uitgewerkt in zeven thema’s (‘big conversations’): Bijbelvertalen, Bijbelverspreiding, Bijbelgebruik, Zorg voor de schepping, Migratie, Digitaal Bijbelgebruik en Duurzame financiering. De meeste thema’s worden ingeleid door een inspirerende spreker. Voor ‘migratie’ is dat dr. Samuel Lee, directeur van het Centrum voor Migratietheologie aan de VU en voormalig Theoloog des Vaderlands. In zijn aanwezigheid wordt een speciale Engelstalige Bijbeleditie gepresenteerd met extra aandacht voor het thema ‘migratie’: de Migration Bible.

Op zondagmiddag viert men de veelkleurigheid van het wereldwijde Bijbelwerk en de band met de kerken in ‘A celebration of the Bible’. Een (besloten) dienst in de Westerkerk.

Meer over de World Assembly

De United Bible Societies (UBS) is in 1946 begonnen – als een overkoepelende, wereldwijde vereniging van Bijbelgenootschappen; de Bijbelgenootschappen zijn de enige leden. Het doel van deze koepelvereniging is om te zorgen dat het wereldwijde werk rond de Bijbel (vertalen, verspreiden, bevorderen van gebruik van de Bijbel) goed afgestemd is. Zo kunnen we samen zoveel mogelijk impact hebben wereldwijd!

In de loop der tijd is er bij de UBS een werkorganisatie ontstaan die namens en voor alle Bijbelgenootschappen werkt. UBS zorgt voor begeleiding van vertaalprojecten wereldwijd, voor een goede afhandeling van steun van het ene Bijbelgenootschap aan het andere. En voor gezamenlijke communicatie en voor representatie van de Bijbelgenootschappen bij kerken en christelijke organisaties die op wereldniveau opereren. De lokale Bijbelgenootschappen verrichten het lokale werk.

Het werk van de UBS organisatie is mede aangestuurd door een bestuur (Board of Trustees), en de koers van de koepel-vereniging (de ‘fellowship van Bijbelgenootschappen’) door een gekozen ledenraad (‘Fellowship Council’).

De World Assembly is het enige moment dat álle Bijbelgenootschappen samenkomen (directeur en voorzitter) en met elkaar spreken over strategische thema’s voor de komende jaren. Maar natuurlijk ook samen de missie delen en ervaren, samen vieren en bidden, en samen ervaringen uitwisselen.

Auteur: Peter Siebe, persvoorlichter NBG
Meer informatie: World Assembly
Over bijbelgenootschap: www.bijbelgenootschap.nl
Foto: UBS World Assembly, Philadelphia (VS), 2016 © Foto: UBS

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies