Stoffer bezoekt Cheider in Amsterdam: Kinderen zwaar beveiligd naar school

SGP-voorman Chris Stoffer en kandidaat-Kamerleden Diederik van Dijk en André Flach bezochten maandag 30 oktober het Cheider in Amsterdam. Sinds de gruwelijke aanslagen van 7 oktober voelt de Joodse gemeenschap zich wereldwijd nóg onveiliger en nóg eenzamer dan ze al waren. Ook in Nederland.

Chris Stoffer:

‘We staan hier bij het Cheider in Amsterdam. De Joods orthodoxe school. We hebben vandaag gezien hoe ze hier onderwijs geven. Het gewone onderwijs ziet er goed uit. Ook het onderwijs in alles wat met de Joodse gemeenschap te maken heeft. Maar we hebben ook gezien hoe streng het hier beveiligd is.

Wat erg dat het nodig is om hier gewoon met strenge beveiliging les te kunnen geven aan die 130/140 kinderen. Ze voelen zich best eenzaam, zeker in deze tijd na 7 oktober met alles wat er in Israël gebeurd is en wat je ook hier in Nederland nu ziet aan alles wat zich tegen Israël keert.

Het is hartverwarmend om te zien dat vanuit reformatorische scholen veel steunbetuigingen hier naar de school in Amsterdam gestuurd worden. En ik zou zeggen: laat merken dat we gewoon naast de Joodse gemeenschap hier in Nederland staan en dat ze er gewoon toe doen. Mocht u dat niet gedaan hebben, stuur dan een berichtje of een kaartje naar de school. Dat doet ze ontzettend goed en het laat ze ook zien dat ze niet alleen staan.’

Meer over het Cheider, de Joodse Kindergemeenschap

Na de Tweede Wereldoorlog was er van het Joodse leven in Nederland nog maar heel weinig over. Niet alleen de Joodse gemeenschap was hierdoor kleiner geworden, ook het traditioneel orthodox-joods denken dreigde verloren te gaan. De mogelijkheid van Joods onderwijs was hierdoor uiterst beperkt geworden.

In 1974 richtte de heer Arthur Cohen het Cheider op en is op zijn vierkamerflat in Amsterdam gestart met onderwijs aan vijf leerlingen. Het Cheider, wat “kamer” betekent, is inmiddels uitgegroeid tot een school met 120 leerlingen.

De missie van het Cheider is het aanbieden van zowel Joodsreligieus als profaan onderwijs binnen de ideologie dat gestoeld is op de Joodse regelgeving vanuit de Thora en Talmoed die is vastgelegd in de Godsdienst Codex. Dit laatste gebeurt in overeenstemming met de waarden en de levensbeschouwing van het Thora-getrouwe Jodendom waarbij het Woord van de Eeuwige als bindend wordt ervaren. Zijn woorden zijn Zijn waarheden die Hij heeft vastgelegd in de Thora en zoals de Eeuwige deze in alle volledigheid heeft geopenbaard op de berg Sinaï.

Het Cheider is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkend als onderwijsinstelling. Hierdoor wordt het Cheider volgens rijksnormen bekostigd. Door het unieke karakter van de school wordt er naast het profane onderwijs ook joods onderwijs gegeven. Het joodse onderwijs en de noodzakelijke beveiliging van de school worden uit eigen middelen en subsidies betaald.

Web: www.sgp.nl
School: www.cheider.nl
Foto: Videostill YouTube/SGP

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies