Bijbelverspreiding in Haïti gebeurt met gevaar voor eigen leven

Haïti is al maandenlang een veelbesproken onderwerp in de nieuwsmedia. De president is vermoord. Het land werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Geweld en criminaliteit domineren de krantenkoppen. En de partners van Bible League in het gebied blijven niet gespaard van de problemen – onlangs is een voorganger van een kerk die partner is van Bible League ontvoerd, en er heeft zich een schietincident voorgedaan in een andere partnerkerk. Ondanks dat de situatie in Haïti schijnbaar hopeloos donker is, blijft God Zijn licht schijnen.

Uitdagingen en overleven

Vanwege de politieke situatie wordt het leven in Haïti steeds moeilijker. Bilda, directeur van Bible League Haïti, vertelde dat veel inwoners bezorgd zijn en geen hoop meer zien voor de toekomst. Het geweld neemt alleen maar toe.

“Het is voor de medewerkers in de bediening moeilijk om hun werk voort te zetten. Ze doen dit met gevaar voor hun eigen leven. Als mijn vrouw of ik de deur uitgaat, weten we gewoon niet of dit onze laatste dag zal zijn.
Waar we in Haïti tegenaan lopen is het gebrek aan een effectief bestuur. Er is beperkte aandacht voor de inwoners. We zijn nog steeds aan het herbouwen na de aardbeving, maar de huizen worden weer op dezelfde manier gebouwd. Onlangs was er weer een aardbeving en raakten mensen weer hun huis kwijt.”

Vluchten en alles achterlaten

Het geweld dat door gewapende bendes wordt veroorzaakt, heeft een ondraaglijk niveau bereikt. Huizen in verschillende gemeenschappen zijn in brand gestoken of vernield. Veel inwoners, inclusief enkele van onze partners (gemeentestichters, voorgangers, Filippussen, alfabetiseringscursisten, enz.), hebben moeten vluchten om in leven te blijven. Helaas hadden ze geen plek om naartoe te gaan. Ze hebben hun huizen en bezittingen moeten achterlaten en hebben nu niets meer. Ze worden nu opgevangen in onder andere scholen en kerken.

Andere gemeenschappen worden nu ook gewaarschuwd (waar ook partners van Bible League wonen) dat zwaarbewapende bendes op elk moment kunnen binnenvallen. De inwoners zijn doodsbang.

Vastberadenheid en de kracht van het Evangelie

Ondanks de situatie in Haïti blijven de partners zich inzetten om het Evangelie te verspreiden. De honger is groot, want ze zien geen andere hoop meer in hun situatie. Ze staan open voor het Evangelie, omdat dit hun hoop geeft. Zo hebben het afgelopen jaar nog meer mensen Jezus Christus leren kennen. En dit zou niet zijn gebeurd als de Filippussen of gemeentestichters niet waren doorgegaan met hun werk. Ze werken met gevaar voor hun eigen leven, maar als we ze vragen waarom ze dit blijven doen, dan zeggen ze: “Omdat het Evangelie niet vertellen, nog erger is. Dan gaat er iemand verloren.” Laten we Haïti in onze gebeden meenemen en bidden voor een ommekeer in dit land. En laten we bidden voor bescherming van alle inwoners en wijsheid voor de overheid.

Over Bible League

Bible League ondersteunt wereldwijd lokale hulpbehoevende kerken door te voorzien in Bijbels, studiemateriaal en training zodat mensenlevens veranderen door Gods Woord.

Al meer dan 75 jaar helpt Bible League mensen om Gods Woord te lezen en begrijpen. Vandaag de dag werkt Bible League in zes regio’s: Afrika, Azië, Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Bible League ondersteunt kerken met Bijbels en programma’s, zodat zij mensen kunnen bereiken met Gods Woord. Naast Project Filippus, het programma waarmee gelovigen anderen helpen de Bijbel te lezen en te begrijpen, biedt Bible League een Alfabetiseringsprogramma aan en een Gemeentestichter Training. Met het alfabetiseringsprogramma leren mensen lezen en schrijven aan de hand van de Bijbel. De Gemeentestichter Training stelt deelnemers in staat om nieuwe kerken te stichten op plekken waar nog geen kerk is, om gelovigen zo de mogelijkheid te geven om naar de kerk te gaan. Het is ons verlangen dat mensen tot geloof in Jezus Christus komen. Bij Bible League kunnen we geen mensen tot geloof brengen, dat doet God Zelf door Zijn Woord en Geest. Maar we kunnen wel zorgen dat zoveel mogelijk mensen bereikt worden met het Woord van God.

Web: www.bibleleague.nl
Auteur: Aida Lasschuit / Bible League
Foto: Bible League

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies