Een heel speciale uitnodiging

Column – Een tijdje geleden bekeek ik een aantal van mijn foto’s en vroeg me af hoe ik ze zou kunnen gebruiken. En al doende kwam de vraag bij me op hoe ik Psalm 23 zou kunnen uitbeelden met behulp van foto’s. Een kleine herinnering kwam in me op:

Het was tijdens een vakantie, we waren met de camper onderweg in Friesland en hadden een heel leuk plekje gevonden, bij een gezellig restaurant, pal aan de dijk. En omdat het warm was en je ook heel goed buiten kon zitten, besloten mijn vrouw en ik daar te gaan eten. Gelukkig vonden we een vrije tafel in de schaduw, de vorige gasten waren net weg en hun borden stonden nog op tafel. Er vlogen een paar mussen rond, waarvan er eentje plotseling bij ons aan tafel landde en vrolijk de resten slagroom van het bord begon te pikken. Het bleef echter erg oplettend, want mijn vrouw en ik zaten ook aan tafel.
Ondanks de kennelijke vertrouwdheid van het vogeltje bleef hij erg voorzichtig, want ondanks alles blijven wij mensen potentiële vijanden voor hem!

In Psalm 23:5 schrijft David: “U bereidt een tafel voor mij in de aanwezigheid van mijn vijanden …”.

Vijanden

Ondanks alle vervolging ervoer David keer op keer dat zijn God voor hem zorgde, zelfs toen zijn vijanden hem op de hielen zaten – maar is dit vers nog steeds relevant voor ons, die al zo lang in vrede in Europa kunnen leven?

Wie is eigenlijk onze vijand? De vervelende buurman die steeds ruzie probeert te maken? De familie die probeert ons onze erfenis afhandig te maken? De collega’s op het werk die leugens over ons blijven verspreiden om beter over te komen bij de baas?

Een hemelse boodschapper

En hoe kan het gebeuren dat onze God een tafel voor ons bereidt tegenover deze onaangename mensen? Moet er een hemelse boodschapper naar ons toekomen met een geweldige picknickmand op het moment dat een van deze onaangename mensen ons verdriet doet en ervoor zorgen dat onze vijand geen kruimel krijgt terwijl wij van onze maaltijd genieten? Ik denk het niet.

Want deze onaangename mensen zijn werktuigen in de handen van een machtige vijand die we niet kunnen zien. In de onzichtbare wereld om ons heen leven en handelen niet alleen de engelen van onze God, maar ook de duivel en zijn boze geesten – ZIJ zijn onze echte vijanden! En juist voor hun ogen heeft onze God een permanente tafel voor ons bereid!

Tafel des Heren

Ik ben opgegroeid in een behoudende geloofsgemeenschap, die ook in Nederland is. Daar was de “Tafel des Heren” een centraal punt in het gemeenteleven, alles draaide daarom. Wanneer we samenkwamen voor het zogenaamde Avondmaal, waren we ons ervan bewust dat we naar de Tafel van de Heer kwamen om het Avondmaal te eten. Deze maaltijd herinnert ons en de wezens van de onzichtbare wereld steeds weer aan de dood en opstanding van de Heer Jezus – aan de overwinning van het kruis van Golgotha, waarvan onze vijanden wilden dat het het beschamende einde van het evangelie zou zijn.

Paulus schrijft aan de Korintiërs in zijn eerste brief in hoofdstuk 11 vers 26: “Want zo vaak als u dit brood eet en deze beker drinkt, verkondigt u de dood van de Heer totdat Hij komt.”

Totdat Hij komt!

Onze God heeft dus ook voor ons een tafel bereid tegenover onze vijanden, als een voortdurende getuige totdat Hij komt! En Hij komt terug, misschien wel binnenkort! Maar laten we tot die tijd niet moe worden om steeds weer samen te komen aan deze unieke tafel – het is een groot voorrecht. Doe je met ons mee aan deze tafel?

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies