Olga en Vyacheslav over hun huis in Oekraïne: Net een vuilnisbelt

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Wij bezochten de regio Cherson om noodhulp te bieden en spraken Vyacheslav en Olga (foto) die daar wonen. Ooit was het een bruisend en gezellig dorpje, maar zoals zoveel plaatsen in Oost-Oekraïne, is Posad-Pokrovskiy in de provincie Cherson inmiddels totaal verwoest. Overal waar je kijkt, liggen gebouwen in puin, staan half gemolesteerde kantoorblokken zonder dak en zijn huizen compleet verwoest. 

We ontmoeten Vyacheslav en Olga. Vyacheslav vertelt dat ze aan het begin van de oorlog uit Cherson gevlucht zijn. Door de allesvernietigende bombardementen raakten mensen gewond en stierven velen, omdat er geen mogelijkheid was ze naar het ziekenhuis te brengen.

Auto rijdt door dorp in Cherson

Uit de hel gevlucht

Vyacheslav zegt: ‘Op dat moment hadden we nooit kunnen denken met hoeveel kwaad en problemen we te maken zouden krijgen. Na enkele dagen – die voelden als de hel – zijn we gevlucht, samen met vele dorpsgenoten.’

Tranen

Toen Vyacheslav en Olga hoorden dat de regio Cherson deels bevrijd was, haastten ze zich terug naar huis. Andere dorpsbewoners, die ook teruggekeerd waren, verwelkomden hen met tranen van blijdschap, omdat ze hen heelhuids terugzagen. Vele andere buurtbewoners zijn omgekomen in de oorlog.

Huis lijkt net een vuilnisbelt

Olga laat ons met een verdrietig gezicht hun huis zien. Het heeft haar veel pijn gedaan, toen ze zag dat hun huis, tuin en schuur volledig in puin lagen. Van binnen lijkt hun huis net een vuilnisbelt. Er zit geen dak meer op en overal zitten gaten in. Vyacheslav werkt als aannemer en al zijn gereedschap en machines zijn vernield. Ze hebben geen andere plek waar ze naartoe kunnen, dus stapje voor stapje zullen ze alles weer moeten herbouwen. 

Nog altijd hulp nodig

Eind 2022 hebben we in de regio Cherson 1.600 voedselpakketten, maaltijden, warme kleding, dekens, beddengoed, Bijbels, draagbare kachels en bouwmateriaal voor daken uitgedeeld. Ook aan Vyacheslav en Olga. Olga zucht: ‘Het is zo belangrijk om steun te krijgen. Elkaar steunen zorgt ervoor dat we in leven blijven.’

Er is nooit eerder zó’n moeilijke tijd geweest in Oekraïne. Wij geloven dat ons werk een krachtig instrument van God is. De hele natie schreeuwt om God en wij geloven dat Hij redding en zegen zal brengen. Wij willen samen met u doorgaan met het steunen van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne, die hun huis verloren hebben en met angst kijken naar wat de volgende dag zal brengen. Helpt u mee?

Oekraïne deelt voedsel en hulpgoederen uit

Meer over Verre Naasten

Wereldwijd ondersteunt Verre Naasten, samen met kerken in Nederland, lokale kerken en christelijke organisaties die in hun eigen omgeving het evangelie en de liefde van Jezus Christus willen delen, in woorden én daden.

Lume

Lume is een beweging van licht voor vrouwen van over de hele wereld. Wij zijn aanjager van deze beweging. We delen dezelfde missie: geloof delen wereldwijd! Ga naar wijzijnlume.nl

E&R in de wijk

Als kerk aanwezig zijn in de wijk. Je uitstrekken naar de ander vanuit de boodschap van Gods liefde. Dát is E&R in de wijk. We willen het missionaire werk van E&R een boost geven! Kijk hier: www.verrenaasten.nl/eenrindewijk

Maak dromen waar

Onze partners delen vaak hun dromen met ons. We zijn bij Verre Naasten vaak onder de indruk van de veelzijdigheid en creativiteit van onze partners. We vinden het mooi om deze dromen ook met jou te delen. Jouw donatie wordt besteed aan de droom van onze partner. Help jij om hun dromen waar te maken? Jouw donatie maakt het verschil! Ga naar droom.verrenaasten.nl

Missieloket

Lokale kerken ondersteunen in hun missionaire roeping: Gods bevrijdende boodschap in woorden en daden delen met mensen in hun eigen omgeving en in onze samenleving. Dat doen we samen met het MissieFonds van de NGK/GKv en Kerkpunt via het Missieloket. Ga naar: www.missieloket.nl

Foto’s: Verre Naasten
Steun Oekraïne en klik op onderstaande link: www.zendingovergrenzen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies