The Continentals brengen nieuw werk uit

In de afgelopen jaren mochten The Continentals in Nederland hun 50-jarig jubileum vieren. Dit ging in coronatijd niet groots op het podium. Maar in juli 2020 verscheen een speciale zesdelige cd-box met maar liefst 120 songs die een mooi tijdsbeeld geven. Onlangs is er een nieuw Continentals-album ‘Jesus Victor’ verschenen met bijdrages uit Noorwegen en Nederland. Leen La Rivière leerde founding father Cam Floria kennen en bracht The Continentals vanuit Amerika naar het Europese continent.   

Poster uit 1970

De Amerikaanse groep tourde in 1963 voor het eerst door Europa en in 1969 en 1970 is The Continentals in Nederland opgericht. Meerdere Europese landen volgden en al gauw waren er dertig Europese groepen. “Ik had in de jaren zestig contact met Cam Floria over bladmuziek. Hij schreef enthousiast over de groep en het idee voor een Europese tour ontstond”, vertelt Leen La Rivière. “Het publiek in Nederland en diverse andere Europese landen reageerde laaiend enthousiast en al snel waren er dertig groepen in Europa.” Intussen zijn er ook Continental Singers in o.a. Chili, Korea, Japan, Puerto Rico, Brazilië, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Argentinië en Singapore.   

Hongarije

Al voor de val van de Berlijnse muur waren er in het geheim Oost-Europese tournees in bijvoorbeeld Polen en Hongarije. “Daar valt een boek over te schrijven. Het was voor veel Oost-Europeanen een enorme bemoediging. Er kon zelfs in het geheim een Hongaarse groep opgestart worden en ondersteund. Om er licht- en geluidsapparatuur heen te brengen, hebben we voor een weekend een popgroep opgericht en zijn erheen gereden met twee sets. Eén set bleef erachter. Je moest in communistische tijden inventief zijn.”

Noorwegen

Het album ‘Jesus Victor’ is grotendeels opgenomen in Noorwegen tijdens het Happiness Choir Project. Hierbij was componist Stein Jonassen betrokken die eerder meewerkte aan Continentals-albums als ‘Standing On The Rock’. Hij verzorgt zelf de toetsenpartijen en enkele solo’s. De andere solisten zijn Eva Jonassen Tungesvik en Thomas Isaksen.
Op de voorkant prijkt een afbeelding van Christus die is gemaakt door de Finse schilder Annukka Laine. Ze lijkt inspiratie geput te hebben uit de vroeg-christelijke kunst. Haar kunstwerk doet zelfs een beetje denken aan het werk van icoon-schilders.

Continentals in Turkije 1998

Overwinnaar

Het album is een dankbetoon aan Jezus’ plaatsvervangend lijden. In ‘Forgiven’ zingt het koor:
‘You took away the guilt, the sin, the shame. I could finally see the love that flows from hands nailed to this tree before me. I looked into your eyes, saw nothing there but love.’ De verbazing over zijn lijden voor onze zonden is de rode draad in al de liederen op dit album.

Er staat ook een bewerking op van het bekende lied ‘Amazing Grace’ dat over hetzelfde thema gaat. ‘Jesus Victor’ bevat ook een Nederlandse bijdrage: ‘Jesus Victorious’, een bewerking van het bekende nummer ‘Jesus Overwinnaar’ van Eline Bakker, Kees Kraayenoord en Reyer van Drongelen. Het is opgenomen met de Continental vocals.   

De opbrengst van de verkoop van het album komt ten goede aan het missiewerk van The Continentals. Meer info: www.continentals.nl
Webshop: www.continentalwebshop.eu
Auteur: Rosanne de Boer
Foto: Henk-Jan Oudenampsen

Eerdere artikelen over de Continentals:

Zie ook artikel 2018: weerzien-continental-singers-met-drie-concerten
Stoppen in 2014: doek-is-definitief-gevallen-voor-continentals
Tour naar Scandinavie: continentals-op-tour-naar-scandinavie
Jubileum Amerika 40 jaar in 2007: the-continentals-40-jaar

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies