Leah’s zoon Hadar Goldin is al tien jaar in handen van Hamas

Christenen voor Israël – Hoe ga je om met het feit dat een familielid is gegijzeld of vermoord? Die vraag is sinds 7 oktober de realiteit voor honderden Israëlische families. In 2014, tijdens een staakt-het-vuren, werd de Israëlische sergeant Hadar Goldin ontvoerd en vermoord door Hamas. Zijn lichaam wordt nog steeds vastgehouden in Gaza.

Hadar’s familie vecht al tien jaar om zijn lichaam terug te krijgen van Hamas. In de uitzending Leah Goldin, de moeder van Hadar, en Hemi (Menachem), zijn broer, met hun indringende verhaal.

Tot en met 31 januari 2024 is in het Israëlcentrum in Nijkerk een bijzondere expositie te zien: de artistieke erfenis van Hadar Goldin. Goldin was een Israëlische soldaat die in 2014 bij de grens met Gaza in een hinderlaag liep en door terroristen werd vermoord. Zijn lichaam is door Hamas nooit aan zijn familie teruggegeven. 

Goldin heeft een artistieke schat aan schetsen, schilderijen en tekeningen nagelaten. Hij schilderde vanaf zijn vroege jeugd tot aan zijn kunststudie in Engeland en Israël, en tijdens zijn militaire diensttijd. Op de expositie zijn Hadars kunstwerken te zien, met daarnaast ook voorbeelden van kunst die hem inspireerde, waaronder kunstwerken van zijn broers en zussen. De kunstwerken werden in 2015, een jaar na zijn overlijden, voor het eerst tentoongesteld in Israël. Sindsdien is de expositie de hele wereld over gegaan. Zijn kunstwerken houden de herinnering aan Hadar levend, en stimuleren de pogingen om Hamas te dwingen zijn stoffelijke resten aan de familie over te dragen, zodat zij hem eindelijk kunnen begraven.

Talent

Hadar was de oudste van een tweeling, geboren aan het einde van de Golfoorlog in 1991. Bij het opgroeien, bleek hij over teken- en schildertalent te beschikken. Samen met zijn tweelingbroer Tzur ging hij in het leger en werd officier. Kort na zijn verloving met Edna vuurde Hamas 4.594 raketten op Israël af. Israëlische burgers moesten de schuilkelders in, terwijl Hamasleiders zich ondergronds verstopten en de inwoners van Gaza als menselijk schild gebruikten door hun raketinstallaties in scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen voor de bevolking te plaatsen.

Hinderlaag

Hadar en zijn broer werden met duizenden andere Israëlische soldaten opgeroepen het land te beschermen tegen het toenemende aantal raketten en een netwerk van tunnels die onder de grens gegraven waren, bedoeld voor aanslagen. Op 1 augustus 2014 werd er na vijftig dagen een staakt-het-vuren afgekondigd. Toen het twee uur van kracht was, liep Hadar met twee van zijn maten in een hinderlaag van terroristen die uit een tunnel kwamen. Ze werden vermoord en Hadars lichaam werd de tunnel in gesleept. Zijn familie strijdt tot op de dag van vandaag voor teruggave.

Liefhebben

Hadar, met zijn vriendelijke glimlach, prachtige schilderijen en wijze woorden liet zelf zien hoe eenvoudig het is elkaar lief te hebben. In zijn gebedenboek schreef hij: “Maak het zo dat onze harten het goede in onze vrienden zien, en niet hun fouten, en dat iedereen met zijn vriend spreekt op een manier die rechtvaardig en acceptabel voor U is. Amen, en het zal Uw wil zijn.”

Meer over Christenen voor Israël 

Stichting Christenen voor Israël stelt zich ten doel om christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld, Gods liefde voor Zijn volk en Zijn komende koninkrijk. Als Christenen voor Israël doen wij dit door het geven van betrouwbare informatie over land, volk en staat van Israël. Wij roepen christenen op tot solidariteit met Israël en wijzen elke vorm van antisemitisme af. En wij gaan hierbij uit van het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel als Gods Woord. Wij steunen Israël metterdaad en zijn werkzaam in Nederlandse kerken en gemeenten.

Web: www.cvi.nl
Beeld: Videostill YouTube
Auteur: Christenen voor Israël

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies