Nachman Dickstein van hulporganisatie ZAKA: Meer mensen in Israël hebben hulp nodig

Family7 – De situatie in het Midden-Oosten dreigt meer te escaleren. Steeds meer landen bemoeien zich met het conflict rondom Israël. Nachman Dickstein van hulporganisatie ZAKA ziet dat er meer mensen in Israël hulp nodig hebben.

Vlak na de aanslagen op 7 oktober in Israël moesten honderden lichamen worden geïdentificeerd en geborgen. Eén van de mensen ter plaatse was Nachman Dickstein van de organisatie ZAKA, een medische eenheid gespecialiseerd in het redden van terreurslachtoffers en het bergen en identificeren van lichamen. Op 7 oktober was hij op het festivalterrein waar honderden mensen waren vermoord, en daarna werkte hij twee weken op de kibboetsen

ZAKA

Hulporganisatie ZAKA heeft verschillende vrijwillige noodhulpteams uit de gemeenschap in Israël, die elk in een politiedistrict opereren. Deze organisaties worden erkend door de Israëlische regering. ZAKA biedt professionele en hoogopgeleide vrijwilligersdiensten op het gebied van noodhulp, opsporing en redding, ongevallenpreventie en hulp bij internationale rampen.

Gespecialiseerde zoek- en reddingseenheden

In de loop der jaren zijn er gespecialiseerde zoek- en reddingseenheden opgericht, waaronder een motoreenheid, een K9-eenheid, een Jeep-eenheid, een ATV-eenheid, een jetski-eenheid en een duikeenheid. En in alle gevallen bestaan deze eenheden uit hoogopgeleide vrijwilligers, elk specialist op hun eigen gebied, die hun vaardigheden en toewijding inbrengen in de organisatie en zorgen voor de snelste en meest professionele reactie op de situatie.

Gewaardeerde en gerespecteerde organisatie

In Israël wordt ZAKA regelmatig gerangschikt als de meest gewaardeerde en gerespecteerde organisatie na de IDF. ZAKA biedt een kader voor duizenden ultraorthodoxe (haredi) vrijwilligers, die gewoonlijk niet in het leger dienen, om op een zinvolle manier bij te dragen aan de maatschappij, door een essentiële dienst te verlenen binnen het meest professionele en gedisciplineerde kader.

Bruggen geslagen

ZAKA heeft ook een brug geslagen tussen de verschillende sectoren in de Israëlische samenleving, met de waarden van vrijwilligerswerk en toewijding als verbindende krachten. Onder de vrijwilligers van ZAKA bevinden zich Joden, Christenen, Druzen, Bedoeïenen en Moslims; jong en oud; mannen en vrouwen; religieus en seculier. ZAKA biedt hulp aan iedereen, ongeacht religie, ras of geloof.

ZAKA International Rescue Unit

Naast deze eenheden heeft ZAKA de ZAKA International Rescue Unit opgericht, met honderden vrijwilligers in Israël en over de hele wereld, die klaar staan, uitgerust zijn en in staat zijn om in de kortste tijd te reageren op een massaslachtoffer of terreuraanslag, waar die ook plaatsvindt. In 2005 kreeg ZAKA erkenning van de Verenigde Naties als internationale humanitaire vrijwilligersorganisatie. ZAKA is sindsdien een model geworden voor hulpdiensten over de hele wereld, door het delen van beste praktijken en door te dienen als een licht voor de naties in de donkerste tijden.

Meer over ZAKA: www.zakaworld.org

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender met programma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Ook wil de zender een platform zijn waar christelijke organisaties zichzelf kunnen presenteren. Sinds 2005 is het dé christelijke televisiezender voor jou en je gezin. Het doel: Nederland bereiken met het evangelie van Jezus Christus. Ze zenden televisieprogramma’s uit via hun website en op de Nederlandse televisie. Het bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens Family7.

Meer over Family7: www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies