Onderzoek HGJB: Jongeren positiever over kerkdienst dan gedacht

Veel kerkelijke jongeren zijn positiever over de kerkdienst dan vaak wordt gedacht. Dat concludeert de HGJB uit een onderzoek dat de jeugdorganisatie heeft gedaan in vier (representatieve) gemeenten uit haar achterland. Des te meer is er reden om de moeite die deze jongeren met de eredienst hebben, serieus te nemen, vindt de jeugdorganisatie: ‘Je kunt die moeite niet terzijde schuiven met de opmerking: “Jongeren zijn nu eenmaal altijd kritisch”.’

Met de publicatie van het onderzoek wil de HGJB het gesprek over de eredienst in de gemeente stimuleren. Jongeren blijken geen wensenlijstje te hebben voor veranderingen van de eredienst, maar hebben er wel hun vragen bij. Een open en eerlijk gesprek hierover kan hun betrokkenheid bij de kerkdienst vergroten. De HGJB biedt op HGJB.nl/eredienst materiaal voor dit gesprek.

Gemeentezang

Jongeren die aan het onderzoek meededen, gaan doorgaans trouw naar de kerk. Hoewel het onderzoek vooral kwalitatief was, leverde het ook een paar interessante cijfers op. Jongeren waarderen de kerkdienst bijvoorbeeld gemiddeld met een 6,7. De mate waarin zij de kerkdienst waarderen ‘als iets van en voor jou’ scoort lager, namelijk 6,4. Gegeven het feit dat het gaat om de meer gemotiveerde jongeren, vindt de HGJB dat niet hoog.

Het onderdeel van de liturgie dat door jongeren het laagst gewaardeerd wordt, is de gemeentezang. De gekozen liederen krijgen een 6,3 en de muzikale begeleiding een 6,5. Hun predikanten denken dat de jongeren aan deze aspecten respectievelijk een 7,5 en een 7 geven.

Collecte, mededelingen en het votum

Het grootste verschil tussen de inschatting van de predikanten en die van de jongeren zelf, is te zien bij de onderdelen collecte, mededelingen en het votum. Waar predikanten denken dat jongeren hieraan respectievelijk een 4, een 5 en een 5,8 geven, waarderen de jongeren deze onderdelen met een 7 en het votum zelfs met een 7,6. Dat laatste cijfer hangt volgens de HGJB ermee samen dat de ontmoeting met God voor jongeren een belangrijke reden is om naar de kerk te gaan.

Web: www.hgjb.nl
Ateur: Alice de Graaf
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies