Waar je op kunt vertrouwen!

Het zal geen groot geheim meer zijn dat ik nogal gefascineerd ben door de natuur! Ik ben gefascineerd door de schepping en al haar onderlinge verbanden en ik vind het nu een beetje jammer dat ik me pas vrij laat meer met de natuur ben gaan bezighouden.

Hoewel ik geïnteresseerd ben in veel dingen in de natuur, zijn er een paar dingen die me in het bijzonder fascineren: namelijk de grote wereld van vogels en iets heel anders thematisch – namelijk zonsopgangen en zonsondergangen. Ik ben dol op deze kleurrijke schouwspelen wanneer de zon opkomt of ondergaat aan de horizon. Ik kan er nauwelijks genoeg van krijgen en druk veel te vaak op de ontspanknop van mijn camera. Ik houd vooral van zonsopgangen en zonsondergangen aan zee, wanneer de kleuren worden aangevuld door de onbegrijpelijke uitgestrektheid van de zee. En wolken zijn ook heel belangrijk in deze ervaringen, omdat ze de foto’s echt interessant maken.

Weidse uitzichten

Ik hou ook van de bergen met hun speciale flora en fauna, de weidse uitzichten en de majesteit van dit unieke landschap. Helaas zijn mijn knieën niet meer zo goed voor lange wandelingen in de bergen, dus ik ben net zo graag aan zee en geniet daar van de grootsheid van de schepping.

Einddatum

De hele schepping, hemel, aarde en levende wezens, hebben één heel triest ding gemeen – de einddatum, of anders gezegd: de tijd van het einde! Deze einddatum staat al vast sinds de val van de mens! Elk levend wezen sterft een keer, of het nu vroeg of laat is. In het huidige klimaatdebat is er altijd de wanhopige hoop dat zelfs als wij mensen op een dag uitsterven, de natuur nog steeds kan overleven en “opnieuw kan beginnen”. Helaas is dit een misvatting en God heeft de mensen dit al lang geleden laten weten. De schrijver van Psalm 102 zegt tegen God in verzen 26 en 27a: “U hebt de aarde eens gegrondvest en de hemelen zijn het werk van uw handen. Zij zullen vergaan, maar U blijft.”

Niets is zo constant als verandering

Heraclitus van Efeze zou hebben gezegd: “Niets is zo constant als verandering.” We ervaren dit jaar in, jaar uit in ons dagelijks leven: Technologie ontwikkelt zich zo snel dat het beangstigend is. Net als het motto: vandaag geavanceerd en morgen verouderd. De geneeskunde ontwikkelt zich net zo snel en veel ziekten kunnen nu goed worden behandeld met behulp van moderne geneeskunde en chirurgische technieken.

Duidelijk niet zo veerkrachtig

Maar aan de andere kant valt veel van wat we dachten dat “veilig” was op dit moment in duigen – de oorlogen in Oekraïne en Gaza, het opnieuw oplaaiende antisemitisme en de heropleving van rechtse partijen laten ons zien dat onze menselijke verworvenheden zoals democratie en mensenrechten duidelijk niet zo veerkrachtig zijn als we ons altijd hadden voorgesteld.

Daarbij komt de uitspraak in de Bijbel dat hemel en aarde zullen vergaan, omdat de oude schepping door de zonde van de mens grondig is verdorven. In het eerste vers van Openbaring, hoofdstuk 21, staat dat “de eerste hemel en de eerste aarde voorbijgegaan zijn”. Het einde van deze aarde is dus een uitgemaakte zaak!

Geen zekerheid meer?

Vanuit puur menselijk oogpunt zouden we wanhopig kunnen worden als we alleen al naar de wereld om ons heen kijken, omdat er geen zekerheid meer lijkt te zijn. Toch hebben wij christenen het onbeschrijfelijk goed, want we hebben eeuwige zekerheid, zoals de psalmist het zegt in Psalm 102: “God) … maar U blijft.” In vers 17 van hoofdstuk 1 van zijn brief schrijft Jakobus over God als de “Vader der lichten, bij wie geen veranderlijkheid en geen schaduw van omkering is”. En in Numeri 23:19 laat God ons weten: “God is geen man, dat Hij liegen zou, of een mensenkind, dat Hij ergens berouw over hebben zou. Zou Híj iets zeggen en het dan niet doen? Zou Híj spreken en het niet gestand doen?”

De wereld om ons heen verandert

Zoals ik net al zei – als we zien hoe de wereld om ons heen verandert en dat die steeds meer ten kwade lijkt te veranderen (dat is tenminste wat sommige mensen ons steeds vaker en intensiever proberen te overtuigen), dan – ja, dan kunnen we echt bang worden…

Maar we hebben een God die eeuwig blijft, die niet verandert en die niet kan liegen! En als de Bijbel ons dat vertelt, dan kunnen we daar absoluut op vertrouwen! Beseffen wij christenen eigenlijk wel hoe goed we het hebben met deze God? Dus als een van ons de moed verliest in deze uitdagende tijden, dan moeten we elkaar herinneren aan onze God en Vader, zodat ieder van ons getroost kan worden en weer moed kan vatten.

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies