‘Dáár groeit de kerk wel!’

Het gebeurt niet vaak dat je nieuws uit Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan of andere onbekende Centraal-Aziatische landen tegenkomt in je krant of op nieuwssites. Toch is de regio in grote nood, stelt directeur Pim van Arnhem op de Open Dag van People International. ‘Er zijn veel conflicten en veel landen lijken gesloten voor het evangelie. Tegelijkertijd is er ook hoop; er is onder jongeren een grote honger naar de Waarheid.’

Ondanks een groot aantal zorgelijke ontwikkelingen in Centraal-Azië is Pim hoopvol: ‘Er is geen land in Centraal-Azië waarin geen vervolging of onderdrukking van christenen plaatsvindt. En toch, juist daar groeit de kerk. Het is heel bijzonder om te zien welke ontwikkelingen daar op dit moment gaande zijn!’

Weinig zichtbaar

Op het eerste gezicht lijkt er weinig zichtbaar van die hoopvolle ontwikkelingen. Als je kijkt naar deze regio zie je vooral de grote nood. Er zijn veel conflicten tussen landen onderling en groepen binnen landen. Neem bijvoorbeeld de Koerden, die verspreid zijn over verschillende landen en strijden tegen de Turken om een eigen gebied te krijgen. Of de Oeigoeren, die in China onderdrukt worden en gedwongen worden zich aan te passen aan de Chinese cultuur. Ook is er in toenemende mate armoede en heeft het gebied te maken met veel natuurrampen.

Pim: ‘Dit is zomaar een greep uit de problemen die er zijn in deze regio. Wat ik zelf ook een spannende ontwikkeling vind, is dat landen als China en Rusland hun economische invloed vergroten in Centraal-Azië. En wat denk je van verschillende volken die de islam, soms met geweld, proberen te verspreiden? Het lijkt misschien hopeloos in Centraal-Azië, maar dat is het niet. Op veel plekken zien we dat God zijn kerk bouwt.’

Hoopvol

Pim vertelt met veel enthousiasme over een groot aantal hoopvolle ontwikkelingen in Centraal-Azië: ‘De kerk groeit, vaak tegen de verdrukking in. Als je alleen al kijkt naar Turkije. Daar is sinds 2021 het aantal gelovigen met ruim 16% gegroeid. Er worden regelmatig nieuwe kerken gestart. De hulp die kerken gaven en nog altijd geven na de aardbeving in Turkije draagt mooie vruchten. De lokale Turkse bevolking heeft in de praktijk ervaren dat christenen om hen geven en voor hen opstaan. Nog zo’n mooi voorbeeld: 35 jaar geleden waren er nauwelijks christenen onder de zogenoemde Kaukasusvolken. Nu zijn er bijna overal kleine groepen christenen.’

Christenen uitdagen

Veel kleine, lokale huisgemeenten en kerken zenden zelf mensen uit naar buurlanden om het evangelie te delen. Ook pakken ze (maatschappelijke) problemen in hun omgeving aan, bijvoorbeeld prostitutie, armoede en dakloosheid. Daarmee geven ze een krachtig getuigenis af aan de mensen om hen heen.

Ook zijn er veel jongeren die online op zoek gaan naar de Waarheid. Twee van de zendingswerkers van People International bereiken een groot aantal jongeren met social media als Instagram en Facebook. Zij posten Bijbelteksten op deze social media en chatten met jongeren. Zo bereiken ze ongelooflijk veel jongeren met het evangelie. 

Pim besluit: ‘Veel ontwikkelingen in Centraal-Azië zijn misschien nog weinig zichtbaar voor Nederlandse christenen, maar God heeft een plan met alle volken. Daarom willen we zo veel mogelijk christenen uitdagen om te bidden voor deze vaak onbekende landen en volken, omdat we geloven dat gebed harten en grenzen opent.’

Over People International

People International wil onbereikte volken in Centraal-Azië bereiken met het evangelie door middel van onder andere sociaal-maatschappelijke en medische hulpverlening, gebed, gemeenteontwikkeling en vluchtelingenhulp.

Bid mee voor onbereikte volken

Bid je mee? Kies een of meerdere volken of landen om regelmatig voor te bidden.
Auteur: People International
Meer informatie: www.peopleinternational.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies