Logistieke rol Nederland groeit in wereldwijde werk Mercy Ships

Het logistieke werk van het Mercy Ships European Distribution Center (EDC) in Rotterdam maakt een flinke groei door, blijkt uit het jaarverslag van Mercy Ships Nederland over 2023. In de afgelopen 4 jaar is het aantal ingekochte en verscheepte goederen, bestemd voor de ziekenhuisschepen en projecten van Mercy Ships, met ruim 135 % gegroeid.

Mercy Ships was in 2023 actief in 9 Afrikaanse landen. Met de ziekenhuisschepen en in samenwerking met lokale klinieken heeft Mercy Ships 4.804 operaties en 11.436 tandheelkundige behandelingen verricht, en medische trainingen en opleidingen voor 1.522 medische professionals verzorgd.

Verdubbeling én uitbreiding

In 2023 is er vanuit Rotterdam maar liefst 500 ton goederen naar de schepen en projecten van Mercy Ships verscheept. Het aantal door bedrijven en leveranciers gesponsorde materialen voor de schepen, de zogeheten gift in kind, nam opnieuw toe. Er is in 2023 voor het bedrag van € 1.388.000 aan goederen gedoneerd.

Marnix Paul

Marnix Paul, director van het European Distribution Center (EDC): ‘De groei van het logistieke werk van Mercy Ships in Nederland komt niet alleen door de groei van één naar twee schepen, maar ook door een voortdurend prijsvergelijk tussen inkoopprijzen in Europa en de Verenigde Staten (VS), waar het andere distributiecentrum van Mercy Ships gevestigd is. Naast technische materialen, medische benodigdheden, IT-apparatuur, levensmiddelen en andere huishoudelijke artikelen verstuurt Mercy Ships vanuit Nederland ook meer en meer tandartsbenodigdheden en maritieme onderdelen, omdat deze in Europa goedkoper kunnen worden aangeschaft.’ ​ ​

Ook groei in inkomsten uit fondsenwerving

Naast de toename in het logistieke werk, groeiden ook de inkomsten uit eigen fondsenwerving. In 2023 was er – met een totaalbedrag van € 7.961.000 – een groei van 6.5% in de ontvangen giften. 182 Nederlanders stapten aan boord van een van de Mercy Ships schepen, nagenoeg evenveel als in 2022. Terug in Nederland is er bij vrijwilligers vaak de behoefte om zich ook in eigen land in te zetten voor Mercy Ships. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de zogeheten home crew, een groep vrijwilligers die zich inzetten bij evenementen, presentaties geven en acties coördineren. In 2023 was de home crew in 5 regio’s actief en zetten meer dan 80 vrijwilligers zich in om bekendheid voor het werk van Mercy Ships in Nederland te creëren. ​ ​

Een publicitair hoogtepunt van 2023 was de uitzending van een driedelige serie rond het werk van de Global Mercy in Sierra Leone, in het EO-programma ‘TopDoks in de Tropen’.

Het medische werk in Afrika

De ziekenhuisschepen van Mercy Ships waren in 2023 actief in Senegal, Gambia, Sierra Leone en Zuid-Afrika. De Africa Mercy is in Zuid-Afrika gerenoveerd en verrichtte er medische trainingen, de Global Mercy was actief in de andere genoemde landen.

Naast de activiteiten op en rond de schepen zijn, in samenwerking met lokale klinieken en universiteiten, ook in Guinee, Madagaskar, Togo, Benin en Liberia operaties en trainingen verzorgd. Er stapten in totaal meer 1.380 vrijwilligers uit 71 landen aan boord, en meer dan 661 lokale medewerkers werkten op de schepen.

Vooruitblik

In 2024 zijn de schepen van Mercy Ships actief in Madagaskar en Sierra Leone. Ook zet Mercy Ships in op intensieve samenwerking met lokale klinieken en universiteiten in diverse landen, om ervoor te zorgen dat het gezondheidssysteem in Afrika structureel verbetert. ​ ​

In Nederland richt Mercy Ships zich erop om het werk op de schepen en aan wal zoveel mogelijk te ondersteunen met vrijwilligers, materialen, gebed en financiële middelen.

Lees hier het jaarverslag
Auteur: Alinda Lenting
Web: www.mercyships.nl
Beeld: Een container vanuit Nederland komt aan bij ziekenhuisschip de Global Mercy

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies