Ik leer het ook nooit

Column – Ik ben net terug uit de sportzaal. De gedachte ’Ik leer het ook nooit’ laat me niet los. Ook deze keer heb ik mij fysiek weer overbelast. Weer te zware gewichten gekozen met als gevolg dat ik op een gegeven moment wat duizelig werd. En dat was niet de eerste keer dat het me overkwam. Vandaar die gedachte ‘Ik leer het ook nooit’.

Leer van Mij

Heel opmerkelijk dat daarna de woorden van de Heere Jezus voor mijn aandacht kwamen: “Leer van mij.” En dan gaat het er (natuurlijk) niet om hoe ik mij bij de fysiosport moet gedragen. Daarvoor lopen er therapeuten rond in de sportzaal. Maar dan moet ik mij wel houden aan hun raadgevingen als het gaat om het gebruik van de sporttoestellen. En daar schort het bij mij nog wel eens aan … Waarom ik op dit punt zo eigenwijs ben laat ik verder maar onbesproken.

Niet eenvoudig

Terug naar de woorden van de Heere Jezus ‘Leer van mij”. Waar heeft Zijn onderwijs dan betrekking op? De volledige zin luidt “Leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart.” (Mattheus 11:29). Misschien denk je wel ‘Heb je daar een leermeester voor nodig? Dat kan ik toch wel zonder Hem.’ Maar wie wat langer meeloopt zal na wat nadenken misschien met mij wel tot de conclusie komen dat nederigheid en zachtmoedigheid  bepaald geen eenvoudige eigenschappen zijn. Het zijn eigenschappen die ons eigenlijk niet zo goed passen. Hoogmoed ligt ons in de regel beter. ‘Kijk eens wat ik tot stand heb gebracht. En kijk eens hoeveel macht/invloed ik heb. Kijk eens hoe groot mijn vermogen is’. Ik heb het gevoel dat deze reeks misschien wel eindeloos is. Nee, nederigheid ligt ons in de regel niet zo erg. En wat te denken over zachtmoedigheid? Kom nou, daar  red je het niet mee in deze wereld.

Zijn voorbeeld volgen

Ik richt mij nu tot de volgelingen van de Heere Jezus. Hoe staat het met jou? Is het voor jou – net zoals voor mij – soms ook zo moeilijk om deze les te leren? En onze Leermeester is bepaald niet de eerste de beste. Niemand anders dan onze Heer roept ons op Hem hierin te volgen. Nee, hij vraagt ons niet naar onze medegelovigen te kijken als het gaat om deze ‘leeropdracht’. Hij stelt zichzelf als voorbeeld. Want als wij elkaar op dit punt de maat gaan nemen loopt het verkeerd af. En daarover hoop ik de volgende keer nog wat meer te schrijven.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies