Ontmoetingsdag van ‘Israël en de Bijbel’ in Veenendaal

De Ontmoetingsdag van ‘Israël en de Bijbel’ werd dit jaar gehouden in De Verbinding in Veenendaal. De ruim 400 bezoekers beleefden een indrukwekkende dag met veel bemoedigende toespraken, boeiende studies en samenzang. Gastspreker was Avi Snyder, hij sprak zowel in het ochtend- als middagprogramma. Avi is opgegroeid in een traditioneel Joods gezin in New York. Ook was er een bijdrage van Sergey en Lesya Dariy uit Oekraïne. Studies werden gegeven door Piet van der Lugt, Christian Stier en David van Wijck. Bekijk de foto’s en de livestream hieronder.

De sprekers stonden vooral stil bij Joden buiten Israël. Hoe is de verstrooiing begonnen? Welke impact heeft dat gehad op de Joodse cultuur, tradities en leefwijze? En welke uitdagingen brengt dat mee voor de verspreiding van Bijbels onder hen?

Toespraken

David van Wijck gaf een studie over het thema: ‘Invloed van de diaspora op het Jodendom.’ Avi Snyder gaf in het ochtendprogramma zijn getuigenis: ‘Van atheïst naar evangelist.’ Avi is auteur van het boek ‘Joden hebben Jezus niet nodig en andere misvattingen’, waarin hij een vurig pleidooi houdt voor de verspreiding van het evangelie onder Joodse mensen. Sergey en Lesya Dariy gaven een update over hun werk in Oekraïne waar zij heel actief de bijbel verspreiden onder de Joodse landgenoten. In het middagprogramma verzorgde Avi Snyder een lezing over: ‘Een boodschap van leven in de schaduw van de Sjoa.’ Christian Stier sloot de middag af met een bijbelstudie rond het thema: ‘De tweede Exodus.’

Sinds 1948 ligt de focus vaak op Joden in Israël. Maar weet je dat meer dan helft van hen nog altijd buiten Israël woont, net als in de tijd van de Heere Jezus? Van de 15,2 miljoen Joden hebben zo’n 8,3 miljoen een leven opgebouwd in de diaspora. Al vele jaren bezoeken medewerkers van ‘Israël en de Bijbel’ over de hele wereld Joodse gemeenschappen om hen een (tweetalige) Bijbel aan te bieden.

Geweldige hoop

De gruwelijkheden van 7 oktober jl. kunnen we niet negeren. De strijd tussen Israël en Hamas raakt ook Joden in de rest van de wereld. Wat zegt de Bijbel over het toenemend antisemitisme in de wereld maar vooral ook over de geweldige hoop die er voor hen is weggelegd? Na ‘7 oktober’ zien we een explosie van antisemitisme in de wereld. Een oorlog in Israël raakt namelijk altijd alle Joden. Tijdens deze ontmoetingsdag ging men dieper in op de groeiende Jodenhaat, maar ook op wat God zegt over Israëls toekomst en de hoop die Hij voor hen heeft weggelegd.

Avi Snyder

Gastspreker Avi Snyder is opgegroeid in een traditioneel Joods gezin in New York. Hij kwam in 1977 tot geloof en heeft jarenlang het evangelie gedeeld met de Russisch- en Oekraïenssprekende Joden in Oost-Europa. Niet zo lang geleden is zijn boek ‘Joden hebben Jezus niet nodig en andere misvattingen’ uitgegeven, waarin hij een vurig pleidooi houdt voor de verspreiding van het evangelie onder Joodse mensen.

Sergey en Lesya Dariy uit Oekraïne

Het echtpaar Sergey en Lesya Dariy uit Oekraïne was aanwezig op de ontmoetingsdag. Ze vertelden over de moeilijke tijden in hun land. Maar ook over de hoop die zij mogen hebben door te vertrouwen op hun hemelse Vader. Ze spraken over het werk dat ze al ruim 30 jaar doen onder de Joodse mensen in Oekraïne. Via concerten getuigen ze van de Messias en leggen ze het evangelie uit. Tijdens de Ontmoetingsdag zongen ze ook een lied.

Over Israël en de Bijbel

Stichting Israël en de Bijbel zet zich al ruim 50 jaar in voor de wereldwijde verspreiding van Bijbels onder het Joodse volk. Iedere Bijbel wordt persoonlijk overhandigd met het gebed in het hart dat Joodse mensen hun Messias erin zullen herkennen.

Auteur: Redactie
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Meer info: www.israelendebijbel.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies