Let op mijn woorden

Column – Deze uitspraak ken je vermoedelijk wel. Iemand geeft aan dat het belangrijk is extra aandacht te besteden aan wat hij/zij zojuist heeft gezegd. Maar op die uitspraak is ook een kleine variant.

Geen daden maar alleen woorden

Ik lag bij de fysiotherapeut op de massagetafel en we kregen het over mijn geplande ziekenhuisopname. Ik gaf aan dat ik daarvoor een paar dagen 2 liter water per dag moest drinken. ‘Dat moet toch elke dag’ was zijn reactie. Het was even stil en toen vroeg ik hem ‘Doe jij dat? Elke dag 2 liter water drinken?’ Hij gniffelde wat. Hij had het mij wel voorgehouden, maar zelf deed hij het (ook) niet.  Mijn reactie was: “Voor jou geldt dus: let op mijn woorden, maar niet op mijn daden.”

Pijnpunt

Ligt er wat dat betreft een pijnpunt op het christelijk erf? De mond vol hebben over naastenliefde, oprechtheid, vergevingsgezindheid en nog veel meer en tegelijkertijd zelf hiermee faliekant in strijd handelen. Ik neem aan dat je geen moeite zult hebben recente schrijnende voorbeelden hiervan te noemen.

Zwijgen

Lieve mensen, we kunnen de blaren op onze tong praten als het gaat om de noodzaak van bekering en oproepen om Christus te volgen. Maar als ons eigen handelen daarmee in strijd is kunnen we beter zwijgen. Ik zeg dit in eerste plaats tegen mijzelf. Ik heb op dit punt ook het nodige te belijden. Na het belijden van ons falen is het goed eerst onze eigen levenspraktijk aan te passen aan dat wat we zeggen te geloven en daarna – zo nodig – te (s)preken.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies