Terugblik van Kees van Velzen op de manifestatie op de Dam

De SGP organiseerde maandag op de Dam in Amsterdam een pro-Israël manifestatie. Dominee Kees van Velzen was bij de SGP-actie aanwezig namens Christenen voor Israël. Hij zag duidelijk een geestelijke strijd. Hij vertelde dat dit moment een van de meest bijzondere ervaringen van zijn leven was. Kees: ‘Er was volop haat van schreeuwende tegenbetogers en tegelijkertijd was daar de ervaring van de bescherming van de Almachtige.

Van Velzen: ‘We voelden ons letterlijk door de Heere ‘uitgelicht’. We stonden met een paar honderd christenen op de Dam in een kring in het besef van Gods Sjalom. Dat heeft me diep geraakt op dat ogenblik. De politie heeft op een goede manier, met respect naar beide kanten, naar oplossingen gezocht. Ik ben blij dat er zoveel politie en ME aanwezig was, want het was wel degelijk dreigend wat er gebeurde, maar er werd op een adequate manier ingegrepen.

Tegendemonstranten

Aan het begin van de manifestatie kwam de dreigende groep tegendemonstranten steeds dichterbij. Je hoorde vuurwerk en zag blauwe rook en er werd continue geschreeuwd door megafoons. Het was werkelijk krijsen en schreeuwen, best intimiderend. Duidelijk een gevecht tegen de overheden en machten in de hemelse gewesten… een geestelijke strijd. De politie liet uiteindelijk een tram stilstaan tussen de demonstranten en de tegendemonstranten.

De Bijbel open

Kees: Het was voor mij heel bijzonder om de Bijbel te mogen openen midden in het centrum van ons land, op de Dam in Amsterdam. Ik heb gelezen uit Jesaja 40: ‘Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen, spreek naar het hart van Jeruzalem en roep haar toe dat haar strijd vervuld is, dat haar ongerechtigheid verzoend is…’ Er stonden twee jonge mannen bij onze demonstratie die de volgende dag terug zouden gaan naar Israël om te dienen in het leger. Er was ook een rabbijn aanwezig met een keppeltje op. En zo waren er meerderen van het Joodse volk aanwezig. Ik vond het bijzonder dat ik deze mensen met name mocht aanspreken met deze regel uit de Bijbel: ‘Troost, troost Mijn volk’.

Bedenk dat in de Tweede Wereldoorlog vanuit ditzelfde Amsterdam maar liefst 63.000 Joodse mensen op transport zijn gezet naar de vernietigingskampen. Voor mij was het daarom extra choquerend dat ik maandag opnieuw zoveel haat zag en hoorde tegen het Joodse volk.

Bewogenheid

In eerste instantie was ik wat geïrriteerd over het enorme kabaal en het tegenprotest, want naar mijn mening stonden we gewoon in alle rust liederen te zingen, te bidden en we lazen uit de Bijbel, en dat zijn dingen die we in ons land mogen doen. Maar die irritatie verdween bij me en maakte plaats voor bewogenheid door het besef dat deze tegendemonstranten gewoon mensen zijn die hun ziel te verliezen hebben voor de eeuwigheid. Ik heb daarom de bekende tekst uit de Bijbel geciteerd, Johannes 3 vers 16:

Auteur: Family7 / Kees van Velzen
Web: www.family7.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen / videostills YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies