Fries Verzetsmuseum: Wat zouden wij gedaan hebben in die omstandigheden?

Het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden. Hier ontmoeten we de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen. Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.

We zien de laatste tijd in ons land steeds meer parallellen met de gebeurtenissen in en rond de Tweede Wereldoorlog. Daarom is een bezoek aan dit Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden aan te raden is. Het maakt je bewust van de vaak eenzijdige berichtgeving, van het gemak waarmee je zelf kunt meegaan in een bepaalde gedachtegang en ook van je eigen houding tegenover bijvoorbeeld de Joden in ons land.

Joden voelen zich steeds onveiliger

Joden in Nederland voelen zich steeds onveiliger. In gesprekken met het CIDI zeggen jongeren weleens hun Joodse uitingen zoals een davidster te verstoppen. Op die manier proberen zij vervelende opmerkingen of agressie te voorkomen.

Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal

Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

Centraal staan onderwerpen als de luchtoorlog boven Friesland, het verzet tegen de bezetter en het onderduiken. Er is speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden.

De verzameling heeft een grote regionale betekenis

Het museum beheert een collectie van ruim 100.000 objecten. De verzameling heeft een grote regionale betekenis. Legerschoenen, pistolen, een stukje zeep, een reep chocola. Documenten, foto’s en indringende filmfragmenten. Samen met vele andere objecten vormen zij de basis voor afwisselende presentaties die de verhalen uit en over de oorlog in Friesland vertellen.

Wat zou u doen in deze omstandigheden?

Oorlogsomstandigheden vragen om persoonlijke keuzes, die voor iedereen verschillend zijn geweest. Wat zou u doen in deze omstandigheden? In het Fries Verzetsmuseum ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd beleefd en ook nu nog leeft. Persoonlijke verhalen, voorwerpen, foto’s, filmfragmenten en documenten vertellen verhalen die generatie op generatie worden doorgegeven.

Schoenen van de waanzin

In de nieuwe presentatie staan persoonlijke verhalen en verhalen achter de echte objecten centraal. Zoals dat van de ogenschijnlijk doodnormale ‘Schoenen van de Waanzin’. Tijdens de oorlog zijn deze schoenen op bijzondere wijze van een Amerikaanse piloot via een Duitse soldaat bij een Joodse onderduiker terechtgekomen. Een verhaal dat laat zien dat het klassieke zwart-wit denken in goed of fout vaak geen recht doet aan de werkelijkheid.

Vakantiehuis ‘De Terrorist’

Op het eerste gezicht lijken het doodgewone, zorgeloze vakantiekiekjes, maar achter de foto’s die zijn gemaakt in ‘De Terrorist’ op Ameland gaan tragische verhalen schuil. In dit vakantiehuis kwamen na de Tweede Wereldoorlog nabestaanden van verzetsslachtoffers om even aan hun zorgen te ontsnappen. Hun verhalen staan centraal in een tentoonstelling die sinds 18 februari 2023 te zien is in het Fries Verzetsmuseum.

Meer informatie vind je op www.friesverzetsmuseum.nl
Open di t/m zo 11.00 t/m 17.00 uur
Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden
Auteur: Redactie christelijknieuws en info van website Fries Museum
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies