Studiedag baptisten: Elkaar aansporen tot radicale navolging

Is er in deze tijd van individualisering nog ruimte in de gemeente om samen te zoeken naar de weg van Christus, elkaar daar in aan te sporen en op te bevragen? En hoe kunnen we daar in onze kerkelijke gemeenschap nog vorm aan geven? Daar gaat het over tijdens de studiedag ‘Elkaar aansporen tot radicale navolging’ dat het Baptisten Seminarium op 5 juli organiseert in Amsterdam.

Vrijblijvende verbondenheid

“Christelijke gemeenschappen ontkomen tegenwoordig niet aan de sterk geïndividualiseerde cultuur en de vrijblijvende verbondenheid van hun leden”, constateert Hans Riphagen, rector van het Baptisten Seminarium. “Dit botst en schuurt met de gemeenschapsidealen van radicale, communale navolging, zoals die te vinden zijn bij de apostel Paulus en in het vroege (ana)baptisme. Samen zoeken naar wat die navolging betekent en elkaar daarop aansporen, uitdagen en bevragen stuit in de praktijk regelmatig op onbegrip, op weerstand of simpelweg op onverschilligheid. Het blijkt nog niet zo makkelijk om daarover met elkaar in gesprek te gaan als verschillende gelovigen. Daarover gaat deze studiedag!”

Zoeken naar leefregels

Yme Horjus, emeritus-voorganger, deed een aantal jaren geleden onderzoek naar het onderwerp binnen baptistengemeenten, met als insteek het begrip ‘tucht’. Zijn doel was het gesprek hierover te stimuleren. Recentelijk heeft Sake Stoppels, voormalig lector aan de Christelijke Hogeschool Ede, gepleit voor concrete vormen om discipelschap te beoefenen, wederzijds aanspreekbaar te zijn (‘accountable’), waarbij de kerk weer ‘ambachtsschool’ is van geloof. Hij bepleit het zoeken naar gemeenschappelijke leefregels, naar een monastiek ideaal. Horjus, Stoppels en anderen zullen een bijdrage leveren aan het programma.

Programma

Tijdens deze studiedag zullen sprekers en deelnemers de dynamieken en uitdagingen verkennen omtrent ‘elkaar inspireren en aansporen’ in onze tijd. Riphagen: “We gaan luisteren naar de praktijk, doen samen exegese naar Galaten 6 en gaan aan de slag met Stoppels’ voorstel van ‘leefregels’. We brengen dat in gesprek met onze eigen (ana)baptistische traditie, waarin ‘de regel van Christus’ een belangrijke rol speelt. We willen onderzoeken of het formuleren van communale leefregels, gericht op de navolging van Christus, een beloftevolle benadering kan zijn om gemeente-ethiek en discipelschap binnen onze gemeenschappen vorm te geven.” De dag wordt afgesloten met een avondmaalsviering in de anabaptistische traditie, inclusief de ‘gelofte van liefde’.

Het Baptisten Seminarium organiseert deze studiedag samen met enkele betrokkenen van (de inmiddels niet meer bestaande) Stichting Proclaim. De dag is gericht op studenten, voorgangers en andere belangstellenden in en buiten de Unie-ABC-gemeenschap.

Auteur: Gerdien Karssen-de Zwart
Web en aanmelden: www.unie-abc.nl
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies