Geen PFAS in drinkwater, inzetten op innovatieve waterzuivering

Je zou denken dat het steeds beter gaat met de kwaliteit van ons oppervlakte- en drinkwater. Ja, tegelijkertijd zijn er ook zorgen over PFAS en medicijnresten die aangetroffen worden. Jaarlijks komt ongeveer 200 ton medicijnresten in het riool en daarna in het oppervlaktewater terecht. Dat is slecht voor het waterleven.

Tijdens een werkbezoek maakten onder meer de SGP en GroenLinks-PvdA bij NX Filtration kennis met een innovatieve membraantechniek voor de zuivering van afvalwater waarmee een groot deel van de chemische stoffen, maar ook fosfaten en virussen uit het afvalwater gehaald wordt. Opvallend is dat deze membraantechniek vooral in het buitenland verkocht wordt, maar nog nauwelijks in ons eigen land. Dit leidde tot een aantal Kamervragen over de wijze waarop ingezet wordt op zuivering van afvalwater en drinkwater.

SGP-Kamerlid Chris Stoffer: “Als we geen PFAS in ons drinkwater en onze koffie willen hebben, is inzet op innovatieve waterzuivering een must.”

Lees hier de schriftelijke Kamervragen van de leden Stoffer (SGP) en Gabriëls (GroenLinks-PvdA) aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over de inzet van innovatie waterzuiveringstechnieken. Naar het overzicht.

Auteur: Chris Stoffer
Web: www.sgp.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies