TWR: Het evangelie online voor Russisch- en Farsi-sprekenden

‘We zijn dankbaar voor onze inkomsten in 2023. Die kwamen dankzij onze donateurs uit op een totaalbedrag van € 3,1 miljoen en daarmee op het niveau van de inkomsten die we vooraf hadden begroot.’ Dat zegt Hubrecht Smits, directeur van zendingsorganisatie TWR Nederland & België, naar aanleiding van het verschijnen van het TWR-jaarverslag 2023. 

‘Hierdoor konden we met onze programma’s ook het afgelopen jaar weer veel mensen bereiken met de boodschap van het Evangelie. Een substantiële uitbreiding van het aantal projecten behoorde echter niet tot onze mogelijkheden, vooral door een stijging van de kosten.’

Naast de vele getuigenissen van luisteraars ziet Smits ook diverse (nieuwe) ontwikkelingen die voldoende houvast bieden om onvermoeibaar door te gaan met de missie van de zendingsorganisatie: de wereldwijde verkonding van het Evangelie via media. Zo is het aantal bezoekers van Missie & Media het afgelopen jaar sterk gegroeid. 3100 bezoekers wisten hun weg naar het belevingscentrum van TWR in Barneveld te vinden.

In het Jaarverslag 2023 komen tal van vaste activiteiten van de zendingsorganisatie aan bod, alsook verschillende nieuwe initiatieven.

Nieuw in Rusland: Radio Moloko

Nu er al geruime tijd een oorlog woedt tussen Oekraïne en Rusland, ziet TWR in dit laatste, enorme land een opvallende trend: er is een toegenomen zoektocht naar antwoorden op zingevingsvragen. Al vele jaren laat TWR hier het Evangelie horen met behulp van korte programma’s van drie minuten, die via seculiere FM-zenders worden uitgezonden. Uit de reacties op deze uitzendingen blijkt dat er juist in deze tijd behoefte is aan troost en bemoediging vanuit Gods Woord. Daarom gaat TWR door dat te bieden, ook nu, juist nu en juist daar. Onder andere ook via de internetzender Pure Wave, met bijbehorende app, die dagelijks vele Russen bereikt.

Nieuw in Rusland is de in 2023 gelanceerde zender Radio Moloko (Radio Melk), speciaal voor mensen met geen of weinig kennis van het christelijk geloof.  Dit online radiostation legt de basis van het christelijk geloof uit. De naam ‘Melk’ verwijst naar 1 Korinthe 3:2: ‘Ik heb u met melk gevoed.’ TWR hoopt dat de luisteraars van Radio Moloko ‘doorgroeien’ naar zogeheten ‘vast’ voedsel.

SUNDAY – nieuwe app voor Iraniërs en Afghanen

Een ander nieuw media-initiatief van TWR is de ontwikkeling van de app SUNDAY, bedoeld voor Farsi-sprekenden in Nederland en Europa. Het afgelopen jaar werd een testfase gestart en inmiddels nadert de app zijn voltooiing. TWR werkt al vele jaren met en voor Iraniërs en Afghanen, maar daarbij ligt de focus meestal op Iran en Afghanistan zelf, terwijl de Iraanse en Afghaanse gemeenschappen in Europa ook aanzienlijk zijn en digitaal heel actief.

De SUNDAY-app laat mensen uit deze landen, die nu in Europa verblijven, op een laagdrempelige manier kennismaken met het leven in Europa. Daarnaast nodigt het hen uit meer te weten te komen over de Bijbel en brengt het hen in contact brengen met christenen en kerken in hun omgeving. Degenen die al christen zijn, worden bemoedigd en toegerust vanuit de Bijbel. Daarnaast wil TWR niet-Farsi-sprekende christenen in Europa via de app assisteren in hun contacten met de genoemde doelgroepen. Daarom is de app ook in het Engels toegankelijk.

Mijlpaal in Vlaanderen

TWR Nederland & België bereikte in Vlaanderen een bijzondere mijlpaal: na een productieproces van zeven jaar werden laatste afleveringen van de podcastserie Door de Bijbel opgenomen. In totaal staan er nu 1291 afleveringen van deze Bijbelstudieserie online in de audiotheek van TWR: www.twr.nl/podcast.

Deze audiotheek bevat inmiddels meer dan 7.000 podcasts en dat aantal breidt zich nog steeds uit, met onder andere nieuwe afleveringen van de series Op Weg met de BijbelTWR Wereldreis en Sta op en Schitter.

Over TWR

TWR laat het Evangelie van Jezus Christus wereldwijd horen via media zoals radio, internet, mobiele telefoons en audiospelers. Overal komen de programma’s binnen: bij mensen die nog nooit van Jezus hebben gehoord, in gesloten landen en in oorlogsgebieden. Er zijn uitzendingen in meer dan 200 talen. Waar mogelijk werkt TWR samen met lokale kerken in de productie en nazorg van programma’s.

Foto: Missie & Media
Missie & Media, het belevingscentrum van TWR, bereikte het afgelopen jaar een recordaantal bezoekers.
Auteur:  Wim Klein 
Web: www.twr.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies