Arie Verduijn: Unieke verbindingen van kerken wereldwijd

“Stel je voor: een van de weinige christelijke gemeenten in een land in de Kaukasus wil ook buiten de eigen stad gemeenten stichten. Een paar jonge mensen die enkele jaren geleden tot geloof kwamen zijn sterk gemotiveerd om dat te doen. Ze hebben een basale bijbelopleiding, spreken de taal en kennen de cultuur van binnenuit. Biddend kiezen ze met de gemeenteleiding een plaats om te beginnen.

Gemakkelijk is het niet, maar ze zien vrucht! Wel is het heen en weer reizen lastig te bekostigen en zoeken ze gebedsondersteuning. Dus doet de ‘moedergemeente’ een beroep op het internationale netwerk van Baptisten- en CAMA-gemeenten…”

Aan het woord is Arie Verduijn, tot zijn emeritaat in 2021 voorganger van Baptistengemeente De Verbinding in Veenendaal. Tegenwoordig coördineert hij het project Mission Partnerships van CAMA Zending en Unie-ABC, waarbij Nederlandse gemeenten zich voor een aantal jaren verbinden aan een gemeente in een land waar het Evangelie van Jezus vrijwel onbekend is. Met de gemeente in de Kaukasus is dat gelukt: “Intussen is er een partnerschap voor vijf jaar in gang gezet. Er wordt informatie uitgewisseld, financieel bijgedragen en er wordt voor elkaar gebeden!”

‘Wij-weten-het-houding’

Arie heeft veel internationale ervaring (hij was voorheen onder meer directeur van CAMA Zending en president van de Alliance World Fellowship, het internationale verband van CAMA-kerken) en ziet dat het een stuk effectiever is om lokale christenen te steunen in hun missionaire activiteiten dan om er westerse zendelingen heen te sturen. “Niet alleen zie je in de praktijk hoe lastig het voor westerlingen is om de taal te leren en zich aan te passen aan een totaal andere cultuur, ook loop je het risico om onbedoeld te vervallen in een ‘wij-weten-het-houding’, terwijl de lokale bevolking in een ondergeschikte positie komt. Dat is niet ideaal, hoewel ik zeker niet wil beweren dat het uitzenden van zendelingen helemaal niet zinvol of nodig is. Toch ben ik wel steeds enthousiaster geworden over het concept van Mission Partners: het ‘eigenaarschap’ van het proces ligt dan echt bij de gemeente ter plaatse.”

Netwerk van gelijkgestemde gemeenten

Paulus is daarbij toch een beetje zijn grote voorbeeld, zegt Arie met een glimlach. “Aan de ene kant ging hij zelf op pad om het Evangelie te verkondigen. En we kennen zijn insteek van ‘jood onder de joden, Griek onder de Grieken’. Daarbij had hij natuurlijk het voordeel dat hij overal in het Grieks kon spreken. Tegelijkertijd is het interessant dat hij relatief kort bij nieuw gestichte gemeenten bleef. Hij zegt al snel: het zendingswerk hier is voltooid, en gaat dan over tot het installeren van lokaal leiderschap. Dat voorbeeld kunnen we ook vandaag de dag volgen, want het uitgangspunt is hetzelfde: de Heilige Geest werkt in nieuwe bekeerlingen, zodat zij geestelijk gaan groeien. Dus moeten we ook verwáchten dat zich in zo’n jonge gemeente geestelijk leiders ontwikkelen. We kunnen dus prima op afstand samenwerken – partnerschap ligt dan eigenlijk voor de hand. En via CAMA en de EBF hebben we een prachtig internationaal netwerk van gelijkgestemde gemeenten.”

De toewijding is besmettelijk

Inmiddels hebben tien Unie-ABC-gemeenten ervaring met Mission Partnership. “We tekenen aan beide kanten een overeenkomst, zodat voor de gemeente hier én de gemeente daar duidelijk is waar ze aan beginnen en wat er van elkaar verwacht mag worden aan betrokkenheid, rapportage, gebed en financiën. Soms is zelfs fysieke uitwisseling mogelijk: dat een jeugdgroep daarnaartoe gaat of dat er een delegatie naar Nederland komt. Zo’n contact is heel verfrissend: als Nederlandse gelovigen is het toch moeilijk voor te stellen wat het iemand kan kosten om christen te zijn in een vijandige omgeving. Tegelijk is de toewijding voor het Evangelie die de broeders en zusters daar hebben besmettelijk.”

Hij hoopt dat er op korte termijn meer Unie-ABC-gemeenten willen gaan meedoen. “Ik zie dat gemeenten het lastig vinden om zo’n project meerdere jaren in hun begroting op te nemen. Maar dan denk ik aan Handelingen 13, waar niet de financiën leidend zijn voor de beslissing om Paulus en Barnabas uit te zenden – hoewel die kant er ook toen aan zat – maar de Geest. Zouden wij in die zin ook niet een beetje meer Geest-gedreven kunnen worden?”

Mission Partners gezocht voor Congo-Guinee en het Midden-Oosten

De kerk in de Democratische Republiek Congo maakt een enorme groei door: overal in het grote land worden gemeenten gesticht. Er is daar een verlangen ontstaan om gemeenten te gaan steunen in Guinee, waar het Evangelie juist zeer schaars is. Vanuit Congo zijn twee kerkplanters uitgezonden, Tsumba en Niosi, die samenwerken met Guinese evangelisten om ook daar Jezus bekend te maken. We zoeken Nederlandse kerken die willen participeren met gebed en financiële ondersteuning.

Een grote stad in het Midden-Oosten. Een groep enthousiaste gelovigen heeft grote plannen om Gods liefde zichtbaar te maken in een van de buitenwijken. Een buurthuis waar een cursus Engels wordt gegeven, een kleine kliniek die (nu al) wekelijks medische hulp biedt, sportactiviteiten, enzovoort. Centraal staan bijeenkomsten rond Woord, muziek en gebed. Alles om het Evangelie bekend te maken aan de half miljoen inwoners onder wie minder dan 0,03% christenen. We zoeken gemeenten die zich willen verbinden aan dit project.

Met de jeugd op bezoek in Turkije

Elf jongeren en drie jeugdleiders van Baptistengemeente De Verbinding in Veenendaal bezochten afgelopen oktober de partnergemeente in Turkije. Annemieke Loggers, jeugdwerker en actief in het taakveld Missie Mondiaal in die gemeente, vertelt: “Een paar jaar geleden was de pastor van de Turkse gemeente bij ons op bezoek. Hij sprak in de dienst en heeft toen ook de jeugd bezocht. Het leek ons mooi om een tegenbezoek te brengen. We organiseerden daarom een reis van een week en betrokken de hele gemeente erbij door allerlei acties te doen om geld in te zamelen.”

Uit je westerse bubbel

Het werd een waardevolle week, met de worshipavond op vrijdag als hoogtepunt. “Het was een heel bijzondere avond: Gods Geest was zó aan het werk in onze jeugdgroep! Daarnaast is de meerwaarde van zo’n reis dat je uit je westerse bubbel komt en ervaart hoe het is om christen te zijn in zo’n hele kleine gemeenschap – er waren maar drie jongeren – en in een omgeving waar het je wat kóst.”

Auteur: Gerdien Karssen
Foto: Team Mission Partnerships
Dit interview is eerder verschenen in het Unie-ABC-magazine ‘Licht’ (mei 2024)
Web: Unie-ABC.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies